VIJESTI

Analiza| Zašto je odluka o reviziji presude pod velom tajne: Skidanje odgovornosti s propuštenih šansi ili novi dokazi?

Uoči današnjeg savjetovanja u sarajevskoj Vijećnici

A. DUČIĆ

17.2.2017

Ne pamti se kada je jedan toliko politički važan i izrazito delikatan moment u toj mjeri bio obavijen velom tajne kao odluka o tome hoće li BiH Haškom tribunalu predati zahtjev za reviziju presude po tužbi naše države protiv Srbije za genocid. 

Ovakvu situaciju kreirao je bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović. 

Pravni ekspert

Danas, tačno deset dana prije isteka apsolutne zastare za podnošenje ovog zahtjeva, a taj je rok iznosio desetljeće, u 15 sati u sarajevskoj Vijećnici bit će održano savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude. Organizatori su Fondacija "Pravda za Bosnu i Hercegovinu" i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Pokrovitelj je Izetbegović. 

Ama baš sve u vezi s ovim savjetovanjem, na osnovu kojeg Izetbegović kani donijeti odluku o zahtjevu za reviziju, tajno je i misteriozno. Pa i jučerašnji njegov sastanak s užim krugom eksperata.

Informaciju o tome da se taj sastanak održava u zgradi Predsjedništva još u jutarnjim satima je potvrdio pisac, publicista, bivši prevodilac Ujedinjenih naroda i svjedok genocida u Srebrenici Hasan Nuhanović. Indikativno, kako je sam priznao, dva sata prije sastanka obaviješten je da ne treba dolaziti, jer su mu rekli da će biti uži Izetbegovićev tim. 

Jučer je bilo nemoguće dobiti zvaničnu informaciju o tome ko je bio na tom sastanku, a sam Izetbegović oko 17 sati napustio je zgradu Predsjedništva te je, ne želeći davati nikakve izjave, poručio: "Sutra ćemo sve."

To sutra je danas, a prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, savjetovanju u Vijećnici prisustvovat će pravni eksperti, zvaničnici iz institucija BiH i nevladinih organizacija, a samo ljudi koji su dobili pozivnicu moći će ovom događaju prisustvovati. Koji eksperti, znaju samo Izetbegović i njegov uži tim.

Prvi znaci 

Dakle, javnost će ponovo biti isključena iz događaja o kojem, praktično, ovisi stabilnost BiH i regiona. Prvi znaci krize osjetili su se jučer nedolaskom srpskih parlamentaraca iz RS na sjednicu Predstavničkog doma PSBiH.

Mnogo toga, na šta upozoravaju eksperti međunarodnog ranga, upućuje na to da tim koji okuplja Izetbegović apsolutno nema nikakav as u rukavu te je upravo ovaj događaj, nazvan savjetovanjem, paravan za skidanja odgovornosti za sve propuštene prilike u posljednjih deset godina da se pokrenu ozbiljne aktivnosti za podnošenje kredibilnog zahtjeva za reviziju presude. 

Poziv uputili Memišević i Muratović

Izetbegović je 7. decembra prošle godine u Sarajevu izjavio da će on za desetak dana sazvati sastanak s „ekspertima, akademskom zajednicom i aktivnim političarima“ o temi podnošenja zahtjeva za reviziju presude. No, umjesto Izetbegovića, poziv za skup o reviziji presude uputili su Fadila Memišević, predsjednica Fondacije, i Rasim Muratović, direktor Instituta. 

faksimil-revizija-123

Faksimil pozivnice za savjetovanje  

VEZANI TEKST >>> Danas savjetovanje u Vijećnici: Kakva će biti konačna odluka o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore?