BIH

Feljton o političkim ubistvima|Ramiz Delalić Ćelo: Pandžić i Ademović stalno su insistirali da se Ugljen likvidira

Avdić protiv Avdića: Šta je sve ratni komandant rekao u posljednjem intervjuu (5)

Redakcija

17.2.2017

“Ramiz Delalić, nedavno ubijeni “žestoki sarajevski momak”, svoj posljednji intervju dao je novinarima “Slobodne Bosne”, nekoliko dana nakon tog razgovora Delalić je tražio da se izbace dijelovi u kojima je govorio o ubistvu Nedžada Ugljena, dugogodišnjeg šefa bosanske tajne policije; prošlonedjeljno objavljivanje prvog nastavka, po mnogo čemu šokantnog intervjua s Delalićem, odjeknulo je poput bombe unutar pravosudnih i političkih krugova, ali i vrhu međunarodne zajednice u BiH; prema našim informacijama, ovih dana će Tužilaštvo BiH pokrenuti opsežnu istragu povodom Delalićevih tvrdnji u kojoj će biti obuhvaćene sve ličnosti koje je on spomenuo u vezi sa ubistvom Nedžada Ugljena.”

Zašto sam odustao

Ovo je citat iz uvoda u tekst koji je Senad Avdić, glodur propalog sedmičnika “Slobodna Bosna”, objavio 2. avgusta 2007. godine kao nastavak senzacionalne ispovijesti Ramiza Delalića Ćele koji je prije smrti “progovorio samo za SB”. Podsjetimo, ratni komandant Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH ubijen je u Sarajevu 27. juna 2007. godine. 

sb

Faksimil nastavka senzacionalne ispovijesti Ramiza Delalića Ćele za SB objavljene 2. avgusta 2007. 

U petom dijelu našeg feljtona o političkim ubistvima donosimo najzanimljivije dijelove teksta iz SB od 2. avgusta 1997. godine, odnosno nastavka Delalićeve ispovijesti o ubistvu Nedžada Ugljena, drugog čovjeka bošnjačke tajne službe (AID), likvidiranog 28. septembra 1996. godine, i povezanosti bošnjačke državne mafije s tim zločinom.

Svjedočeći o planiranju Ugljenovog ubistva Delalić je ispričao da se u svom kafiću “Kiborg” svaku noć viđao s Enesom Pandžićem, vozačem Kemala Ademovića, tadašnjeg direktora AID-a, a današnjeg poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo. 

- On i Ademović i dalje insistiraju da se Ugljen likvidira. Ja sam počeo da se izvlačim, rekao sam im da mi je supruga jako bolesna, a onda da trebamo sačekati povoljnije vrijeme, kada počnu kiše i kada bude više magle, jer su na Aneksu velike magle. Prije svega sam vjerovao ocjeni Vasvije Vidović o rahmetli Ugljenu i sve je to uticalo da u duši i svijesti nisam bio spreman da učestvujem u likvidaciji. Sve je to tako teklo, dok nisam čuo da je Ugljen ubijen - ispričao je Delalić 2007. godine za SB. 

I ko je ubio Ugljena, prema Vašem mišljenju?

- Enes Pandžić, jer je sve znao! Bio je odan Ademoviću i želio je to. Do Ugljenove smrti je skoro svaku noć dolazio u “Kiborg”, gdje smo igrali pikado. Znao je gdje živi Ugljenova ljubavnica Atija, kada on ide kod nje, stalno je bio sa Ademovićem u vozikanjima koje sam opisivao i znali su svaki pokret rahmetli Nedžada Ugljena. 

screenshot-1

Senad Avdić godinama je tvrdio da je bošnjačka državna mafija ubila Nedžada Ugljena  

Posjeta proroka

Jeste li viđali Enesa Pandžića nakon Ugljenovog ubistva i jeste li ga pitali ko je ubio Ugljena?

- Pošto mi je nakon Ugljenovog ubistva “hekler” ostao u Pandžićevom autu, ja sam više puta tražio da mi ga vrati. On je stalno nešto vrdao. Nekih desetak dana nakon ubistva, kada sam već bio ljut i rekao mu oštro: “Enese, vrati mi moj „hekler“, ili ću sve ispričati”, on je poslije dva-tri dana vratio očišćen i podmazan “hekler”, koji je i danas kod mene. Odmah nakon Ugljenove smrti ja sam i Ademovića i Pandžića pitao: “Ljudi, ko ubi Nedžada Ugljena?”, a oni su mi kroz smijeh odgovorili: “Pa, zna se, Bakir Alispahić, jer je Ugljen puno znao o jednom kampu kod Fojnice.”

Jesu li mislili na kamp Pogorelica, jeste li Vi nešto znali o njemu? 

- Ne znam, niti me interesovalo kakav je to kamp. U to vrijeme, dakle krajem 1995. godine, već sam bio izašao iz vojske i sa te strane me ništa nije interesovalo. Istina, tada su kod mene dolazili Bakir Alispahić i neki vidovnjak, čovjek koji proriče budućnost. Ne znam mu ime, ali se ponudio da i meni gata. Stekao sam utisak da Alispahić preko njega želi da sazna jesam li učestvovao u ubistvu Nedžada Ugljena - ispričao je Delalić za SB. 

(Šesti nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak, 20. februara 2017.) 

Obavještenje čitaocima

Zbog velike zainteresiranosti javnosti za feljton o političkim ubistvima, a s obzirom na vikend izdanja našeg lista u kojima izlaze specijalni prilozi “Sedmica” subotom i “Panorama” nedjeljom, obavještavamo naše cijenjene čitaoce da ćemo dijelove feljtona nastaviti objavljivati od ponedjeljka, 20. februara.

Želio sam stupiti u kontakt i sa Faikom Lušijom

lusija-faik-fmup-arhiva

Lušija: Bivši načelnik krim-policije FMUP-a, koji je također slovio za osobu blisku vrhu SDA 

 Da li ste ovu priču oko Ugljenovog ubistva još nekom ispričali? 

- Želio sam stupiti u kontakt i sa Faikom Lušijom iz Federalnog MUP-a i on mi je nekoliko puta slao nekog svog čovjeka kome sam govorio pojedinosti vezane za ubistvo Ugljena. Dok sam boravio u Jablanici, dva puta sam vidio Kemu Ademovića kako izlazi iz džamije. Jednom sam izbjegao susret, drugi put smo se ipak sreli i tada me pitao da li i preko koga kontaktiram sa Lušijom. U međuvremenu sam uhapšen zbog jednog krivičnog djela i ovi kontakti su prestali... - kaže se na kraju Delalićeve posthumne ispovijesti koju je SB objavila 2. avgusta 2007. godine.

Iz arhiva zvaničnih organa: Od šturog saopćenja o ubistvu drugog čovjeka tajne službe do oduzetih filmova fotoreporterima sa snimljene dženaze zamjenika direktora AID-a

slika-s-dzenaze-nedzada-ugljena

 Jedna od rijetkih fotografija s dženaze Nedžada Ugljena obavljene 1. oktobra 1996. u Sarajevu   

Mnogi koji se sjećaju te prve poslijeratne godine u BiH i koji su pratili aktuelnu situaciju u državi sjećaju se i šturog policijskog saopćenja izdatog 29. septembra 1996. godine o ubistvu Nedžada Ugljena, a sačuvanog u arhivima i do danas. Glasilo je doslovce ovako:

SARAJEVO, 29. SEPTEMBRA (ONASA) - U subotu, 28. septembra, između 20 i 20.30 sati, u Prijedorskoj ulici u Sarajevu iz vatrenog oružja ubijen je Nedžad Ugljen, pomoćnik direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH. Nakon izvršenog uviđaja od strane sudije Višeg suda u Sarajevu, pripadnika kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Vladi Federacije BiH, Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Novi Grad, preduzimaju se intenzivne mjere na otkrivanju izvršioca, saopštila je Informativna služba federalnog MUP-a.

vijest-o-ubistvu-nedzada-ugljena

Šturo policijsko saopćenje nakon ubistva Nedžada Ugljena

Nekoliko dana kasnije, 3. oktobra 1996. godine, nakon Ugljenove dženaze izdato je još jedno simptomatično saopćenje, ovog puta ne po svojoj šturosti, nego sadržaju. Radilo se o protestu Nezavisne unije profesionalnih novinara MUP-u BiH, koji je glasio ovako:

SARAJEVO, 3. OKTOBRA (ONASA) - Pripadnici bh. policije prije dva dana oduzeli su fotoreporterima sarajevskih novina filmove snimljene na dženazi zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH Nedžada Ugljena, čime je grubo prekršeno novinarsko pravo na informaciju i pravo na slobodan rad, kaže se u saopštenju Nezavisne unije profesionalnih novinara BiH. Unija BiH upućuje oštar protest Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vladi Federacije BiH zbog sprečavanja novinara da obavljaju svoj posao i traži od nadležnih organa MUP-a da objasne javnosti ovakvo ponašanje svojih službenika, a redakcijama vrate oduzeti fotomaterijal.

vijest-o-oduzimanju-filmova-s-dzenaze-nedzada-ugljena

Protest bh. novinara zbog grubog kršenja novinarskog prava na informaciju