Potvrđeno pisanje "Dnevnog avaza"

Podignuta optužnica protiv Kemala Čauševića

Objavljeno: 17. 02. 2017 - 08:17 Novosti A A A Times Arial
Podignuta optužnica protiv Kemala Čauševića
Čaušević:

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čime je potvrđeno pisanje „Dnevnog avaza“.

Optužnica bi danas, zajedno s dokaznim materijalom, trebala biti proslijeđena i Sudu BiH na potvrđivanje.

Radi se o predmetu „Pandora“, a na podizanje optužnice protiv Čauševića, koji je uhapšen pa pušten u junu 2014., čekalo se tri godine.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Dubravko Čampara, a optužnica Čauševića navodno tereti za organizirani kriminal i primanje mita dok se nalazio na čelu UIOBiH.

Osim Čauševića, u ovom predmetu, saznajemo, optužen je i Anes Sadiković, nekrunisani kralj tekstila u BiH, kako su ga mnogi nazivali. To nam je potvrdio i njegov advokat Almin Dautbegović.

osma-strana

Faksimil teksta iz današnjeg printanog izdanja "Dnevnog avaza"

Iako se u medijima špekuliralo da bi Sadiković mogao biti saradnik Tužilaštva i svjedok optužbe, Dautbegović tvrdi da je njegov klijent, ipak, optužen.

- Optužnicu za sada ne mogu komentirati, jer je nisam još dobio. Ali, rečeno mi je da je podignuta i da je poslana na potvrđivanje. Tužilac nas je zvao prije nekoliko dana i ovo nam je sve nagovijestio. Mogu potvrditi da je Sadiković, ipak, optuženi u ovom predmetu - kaže Dautbegović.

Saznajemo da je Sadiković u izjavi od prije nekoliko dana optužio za primanje mita Čauševića i tražio od tužioca Čampare da bude svjedok optužbe i da sklopi saradnju s Tužilaštvom BiH.

Prije dva mjeseca optužen je i u predmetu „Boss“, zajedno s nekoliko članova porodice. Jedan od saradnika Tužilaštva BiH, koji je, navodno, spreman svjedočiti protiv Čauševića jeste Sedinet Karić Sido. On je već hapšen i osuđen za utaju poreza, ali je pristao da bude svjedok optužbe u ovom predmetu

Šta će biti sa sporazumom iz 2014. godine?

Ono što je sada nejasno, kako tvrde naši izvori, jeste kako će Tužilaštvo BiH opravdati sporazum koji je Čampara s Čauševićem potpisao 2014. Čaušević je tada, a nakon što je pušten na slobodu, tretiran kao saradnik ove pravosudne institucije, što je Tužilaštvo BiH zvanično i saopćilo. Autor: M. AŠČIĆ
Preporučujemo vam