VIJESTI

Podignuta optužnica protiv Kemala Čauševića

Potvrđeno pisanje "Dnevnog avaza"

M. AŠČIĆ

17.2.2017

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čime je potvrđeno pisanje „Dnevnog avaza“.

Optužnica bi danas, zajedno s dokaznim materijalom, trebala biti proslijeđena i Sudu BiH na potvrđivanje.

Radi se o predmetu „Pandora“, a na podizanje optužnice protiv Čauševića, koji je uhapšen pa pušten u junu 2014., čekalo se tri godine.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Dubravko Čampara, a optužnica Čauševića navodno tereti za organizirani kriminal i primanje mita dok se nalazio na čelu UIOBiH.

Osim Čauševića, u ovom predmetu, saznajemo, optužen je i Anes Sadiković, nekrunisani kralj tekstila u BiH, kako su ga mnogi nazivali. To nam je potvrdio i njegov advokat Almin Dautbegović.

osma-strana

Faksimil teksta iz današnjeg printanog izdanja "Dnevnog avaza"

Iako se u medijima špekuliralo da bi Sadiković mogao biti saradnik Tužilaštva i svjedok optužbe, Dautbegović tvrdi da je njegov klijent, ipak, optužen.

- Optužnicu za sada ne mogu komentirati, jer je nisam još dobio. Ali, rečeno mi je da je podignuta i da je poslana na potvrđivanje. Tužilac nas je zvao prije nekoliko dana i ovo nam je sve nagovijestio. Mogu potvrditi da je Sadiković, ipak, optuženi u ovom predmetu - kaže Dautbegović.

Saznajemo da je Sadiković u izjavi od prije nekoliko dana optužio za primanje mita Čauševića i tražio od tužioca Čampare da bude svjedok optužbe i da sklopi saradnju s Tužilaštvom BiH.

Prije dva mjeseca optužen je i u predmetu „Boss“, zajedno s nekoliko članova porodice. Jedan od saradnika Tužilaštva BiH, koji je, navodno, spreman svjedočiti protiv Čauševića jeste Sedinet Karić Sido. On je već hapšen i osuđen za utaju poreza, ali je pristao da bude svjedok optužbe u ovom predmetu

Šta će biti sa sporazumom iz 2014. godine?

Ono što je sada nejasno, kako tvrde naši izvori, jeste kako će Tužilaštvo BiH opravdati sporazum koji je Čampara s Čauševićem potpisao 2014. Čaušević je tada, a nakon što je pušten na slobodu, tretiran kao saradnik ove pravosudne institucije, što je Tužilaštvo BiH zvanično i saopćilo.