VIJESTI

Danas savjetovanje u Vijećnici: Kakva će biti konačna odluka o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore?

Cilj je da odluka ne bude individualna, nego kolektivna odgovornost

E. MASLO

17.2.2017

Do krajnjeg roka za podnošenje revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog Kršenja konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida ostalo je još devet dana, a danas će u Sarajevu biti održano savjetovanje o opravdanosti eventualnog postupka.

Savjetovanje će biti održano u Vijećnici s početkom u 15 sati, a organizatori su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

Savjetovanju će prisustvovati veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

Kolektivna odgovornost

Kako su za Avaz.ba rekli organizatori, zapravo iza svega se krije želja da ovo savjetovanje bude nešto poput poznatog Bošnjačkog sabora koji je u dva navrata organiziran tokom agresije na BiH, a gdje će se stručnjaci izjasniti o mogućnosti podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

- Ideja je da ta odluka ne bude individualna, nego kolektivna odgovornost. Skup je zatvorenog tipa i isključivo će moći ući ljudi s pozivnicama - kazao nam je izvor Avaza.ba koji je uključen u organizaciju.

U međuvremenu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao da bi pokretanje postupka revizije bilo pucanj u prazno i da bi značilo kršenje Ustava BiH. a izvjesno je da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović neće podržati bilo kakvu reviziju.

Srpski politički korpus osporava i legitimitet bh. agenta u predmetu tužbe protiv Srbije Sakiba Softića, kao i to da nema novih dokaza na kojima bi se revizija zasnivala.

- To je pucanj u prazno, jer ne može jedan član Predsjedništva BiH podnositi zahtjev za reviziju presude u ime cijele BiH, jer za to nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva. Niko nema pravo da svojata BiH. To je evidentno rušenje Ustava. Kako će to ko pakovati i objašnjavati, to je drugo pitanje. Ovo je pokazatelj da neki u BiH misle da su privilegirani, da mogu raditi u ime u BiH ono što im ne pripada - kazao je Ivanić.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jučer je otkazana nakon što se na sjednici nisu pojavili poslanici iz RS. Odgađanje sjednice podržali su SDS i SNSD koji smatraju da je BiH u ustavnoj krizi, a HDZ je bio suzdržan.

Foto: A. Kuburović

Sa jučerašnje sjednice 

Poslanici iz RS su istakli da je nedolazak na sjednicu nije blokada institucija, ali da se sjednica ne treba održati sve dok Predsjedništvo BiH ne donese odluku o reviziji.

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović u povodu mogućnosti pokretanja revizije rekao je  da to "nije upereno protiv srpskog naroda niti današnje Srbije".

- Od mene se očekuje da aktivno zaustavim agenta u njegovom pokušaju, ali ko sam ja da to uradim. Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u BiH i Srbije, to je stvar našeg odnosa prema užasima koje je ovdje počinio režim Slobodana Miloševića - naveo je Izetbegović.

Inače, jučer je u zgradi Predsjedništva BiH Izetbegović održao sastanak sa pravnim ekspertima, no, iako su novinari pet sati čekali ispred zgrade, lider SDA na kraju nije dao izjavu za medije.

bakir

Izetbegović:Nije upućeno protiv srpskog naroda i današnje Srbije

VEZANI TEKST >>> Izetbegović napustio zgradu Predsjedništva, nije davao izjave za medije 

Koalicioni partner SDA, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH istaknuo je da će podržati svaku odluku Izetbegovića jer je činjenica da je ta odluka prvenstveno u kompetenciji Predsjedništva BiH, odnosno bošnjačkog člana Izetbegovića koji vrši konsultacije s pravnim ekspertima i drugim kompetentnim ličnostima.

Pravno pitanje

Pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid bila je jučer i jedna od tema sjednice Predsjedništva SDP-a za koju je predsjednik te stranke Nermin Nikšić rekao da to nije odluka koju treba da donese samo advokatski tim već da je to pitanje svih onih koji su doživjeli agresiju na našu zemlju.

Nikšić je medijima uoči početka sjednice kazao i to da se ne radi isključivo samo o pravnom pitanju, a njegov stav je da se trebaju sagledati sve okolnosti i činjenice te na osnovu toga "hladne glave" donijeti odluku.

- U slučaju postojanja činjenica koje ukazuju na nove dokaze, niko nema pravo zaustaviti i spriječiti pravdu i istinu - kazao je Nikšić.

Mnogo toga bit će poznato nakon današnjeg savjetovanja, kada se očekuje da Izetbegović saopći konačnu odluku o pokretanju ili odustajanju od revizije presude po tužbi BiH.

Podsjećamo

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvećoj sudskoj instanci u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija. Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, u vezi sa spоrоm kојi sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, kојu је usvојila Gеnеralna skupština UN-a 9. dеcеmbra 1948. godine i na razna pitanja za kојa je BiH tvrdila da su s tim pоvеzana.

Presuda predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši UN-ov sud definirao pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali Srbiju smatra odgovornom da je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje.

Memišević i Muratović poslali pozivnice

Pozivnica za današnji skup, u čijem je posjedu "Avaz, otišla je na desetine adresa pojedinaca iz političkog i akademskog života BiH. Zanimljivo je da je Bakir Izetbegović najavio da će on sazvati sastanak s "ekspertima, akademskom zajednicom i aktivnim političarima" o temi podnošenja zahtjeva za reviziju presude. 

faksimil-presude

Faksimil pozivnice za savjetovanje: Potpisnici Memišević i Muratović 

No, umjesto Izetbegovića, poziv za skup o reviziji presude uputili su Fadila Memišević, predsjednica Fondacije, i Rasim Muratović, direktor Instituta. 

Nice: Izetbegović je zabranio Softiću da budem uključen u reviziju presude 

Bivši haški tužilac Geoffrey Nice, jedan od vodećih pravnika u Velikoj Britaniji, u ekskluzivnom razgovoru za "Avaz" otkrio je zapanjujuće informacije koje govore o svjesnoj nepripremljenosti države BiH za eventualno podnošenje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Nice, inače profesor prava na britanskom "Gresham Collegeu", kaže da su on i dr. Nevenka Tromp, koja je od 2000. do 2012. godine radila u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u timu Tužilaštva, krajem prošle godine upitani u neobičnim okolnostima mogu li pridonijeti sastavljanju aplikacije za reviziju. 

- Mi smo pristali pomoći, znajući koliko je taj poziv zakasnio. Ali od toga ništa nije ispalo jer je predsjednik Bakir Izetbegović zabranio agentu BiH Sakibu Softiću da potpisuje bilo kakav ugovor sa mnom. Predsjednikov savjetnik je poručio da se mene ne uključuje! Tako se moja uloga svela na ništa značajnije od savjetovanja, jer niko ne može raditi na reviziji bez mandata od države - otkrio je Nice.

U ovom slučaju, navodi dalje, državu predstavlja Izetbegović kao predstavnik naroda nad kojim je vršen genocid. 

dzefri-najs

Nice: Uspješan zahtjev sada više nema šanse

- Ja nisam ni u kakvom kontaktu s njim ili bilo kojim od njegovih savjetnika. Ne znam dokle su stigli u pripremama, ali na osnovu onog što je meni poznato, ništa od onog što smo im dr. Tromp i ja godinama savjetovali nije urađeno. Ali, ako Izetbegović izađe s nekim skrivenim adutom u obliku dokaza koji će otvoriti reviziju, mi ćemo biti presretni - rekao je Nice.

Podsjeća da je, zajedno s dr. Tromp, u posljednjih devet i po godina u više navrata javno govorio o potrebi podizanja revizije, i to iz nekoliko razloga.

- Prvo, kada je pravni proces u pitanju, važno je iskoristiti sve mogućnosti i iscrpiti sve pravne lijekove. Revizija je taj posljednji pravni lijek. Moj stav je uvijek bio da, ako se ne pokuša, uvijek se gubi. A kad se pokuša, samo onda postoji i šansa da se pobijedi. U ovom specifičnom slučaju stavljanje na papir, u jedan službeni dokument, svega novog što smo saznali o genocidu u BiH poslije 2007. godine s drugih sudova i raznih izvora bi već bilo jedan veliki korak prema boljem razumijevanju uzroka zločina koji su pogodili najviše bošnjački narod u BiH - rekao je on.

Izetbegovića, kako je naveo nije interesirao njegov savjet.

- Zabrinuti za neaktivnost od Sarajeva, imajući u vidu to da rok od deset godina istječe, mi smo naš savjet dali lično predsjedniku Izetbegoviću u julu 2015. godine. Pokazao je veoma malo ili skoro nimalo interesa za ono što smo mu govorili. Poslali smo naše savjete još dva puta, pismenim putem: jedno pismo je poslano krajem 2015., a drugo polovicom 2016. godine. Međutim, ni na jedno pismo nismo dobili odgovor - kazao je Nice.

Dačić: Revizija presude po tužbi BiH izazvala bi velike posljedice

56c83a6a-f438-4067-a6aa-68100a0a0a80-ivica-dacic-novogodinji-prijem-foto-beta-4-700x402

Dačić:Nema nikakvih novih detalja

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da bi eventualna revizija presude po tužbi BiH protiv njegove zemlje izazvala velike posljedice po odnose dvije zemlje.

- Tužba je već bila, donijeta je presuda i nema nikakvih novih detalja -  rekao je Dačić.

OHR: Na BiH je da odluči da li bi revizija tužbe dovela do napretka u zemlji

Za Avaz.ba iz OHR-a saopćeno je da se oni neće  miješati u pitanjerevizije presude Haškog tribunala po tužbi BiH.

- Na Bosni i Hercegovini je da razmotri da li su u ovom predmetu utvrđene nove činjenice i da na osnovu toga odluči da li bi eventualni sljedeći koraci doprinijeli pravdi i pomirenju i napretku u zemlji - rečeno nam je iz Ureda.

Softić: O reviziji tužbe protiv Srbije odlučuje Izetbegović

Agent BiH Sakib Softić pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu rekao je da je zahtjev za reviziju u nadležnosti Bakira Izetbegovića.

- U saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima treba da dam mišljenje kako stvari pravno stoje. Dakle, mi ne donosimo odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka. To čine izabrani predstavnici naroda, već samo prezentiramo objektivno kako stvari pravno stoje - objasnio je Softić. 

sakib-softic

Softić: Odluku donose izabrani lideri

Na pitanje da li su veće šanse za podnošenje revizije ili za nepodnošenje, Softić je odgovorio: 

- Što se tiče same odluke o tome to treba da odluče izabrani predstavnici naroda vodeći računa i o razlozima za pokretanje revizije i razlozima protiv pokretanja revizije. Razlozi postoje i za jedno i drugo. Oni su očiiti. Ljudi ih iznose i imaju različite stave. A u konačnici je do njih - rekao je Softić.