VIJESTI

Mnoge žene u trafikama nose pelene zato što ne mogu otići u WC

Užasni primjeri mobinga nad radnicima u sektoru trgovine

M. H.

16.2.2017

Osim što za isti posao primaju plaću nižu od primanja muških kolega, što su diskriminirane i kada su u pitanju rukovodeća mjesta i porodiljske naknade i što se u dosta slučajeva, ako zatrudne, mogu „pozdraviti“ s poslom, žene u BiH, naročito u sektoru trgovine, trpe strašan mobing, psihički, fizički i seksualni. 

Najužasnije primjere mobinga i kršenja radnih prava jučer je u Mostaru, na tribini „Žena ili mašina - eksploatacija žena“, iznijela Željka Rubinić, povjerenica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za regiju Hercegovina.

Tribinu su u sklopu globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“ organizirali Vijeće mladih grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina, Udruženje “Žena BiH“ te ELSA Mostar.

- Situacija u sektoru trgovine je zastrašujuća, radilo se o ženama ili muškarcima, koji trpe strašne stvari. Meni je zapanjujuće da masa žena koje rade u trafikama mora nositi pelene zato što ne mogu otići u WC tokom smjene koja nekad traje duže od osam sati. Imali smo situaciju gdje šefica radnicama i radnicima prijeti da ih treba pobiti, zaklati... Šta treba da izazove poslodavca da nasrne fizički na radnika - iznijela je Rubinić.

Navela je da su lani primili 320 dojava o težim slučajevima kršenja radnih prava, od čega se 99 odnosi na mobing. 

- Od tih 99 slučajeva, 66 se odnosi na žene i tu se radi o verbalnom, psihičkom, seksualnom i fizičkom maltretiranju. Problem je sa stolicama u trgovačkim lancima za uposlenice na kasi, koje ne mogu maknuti osam sati, a moraju stajati – navela je Rubinić. 

Psihologinja Ivona Čarapina, koja je za potreba doktorskog rada provela istraživanje na uzorku od 308 visokoobrazovnih žena, zaposlenih u javnom sektoru, kazala je da više od 70 ispitanih žena osjeća diskriminaciju u svakom aspektu te da njih više od 80 posto smatra da nema ista prava i uvjete za rad i uspjeh u odnosu na muškarce.

Aldijana Trbonja-Tule, predstavnica Udruženja „Žena BiH“, kazala je da nezaposlenost žena u posljednje četiri godine raste te da je samo lani porasla za 1,6 posto.