GLOBUS

The Guardian: Trump Deutsche Banku duguje oko 300 miliona dolara

Istragu pokrenulo i američko ministarstvo pravosuđa

D. K.

16.2.2017

Deutsche Bank, koju potresa skandal nakon što je Donaldu Trumpu posudila stotine miliona dolara, provela je internu istragu privatnog bankovnog računa američkog predsjednika kako bi utvrdila da li on ima neke sumnjive veze sa Rusijom, piše britanski "The Guardian".

Deutsche Bank, koja je pod istragom američkog ministarstva pravosuđa i suočava se sa pojačanim kontrolama, istražuje da li su možda nedavne Trumpove pozajmice, isplaćene u posve neobičnim okolnostima, bile poduprte finansijskim garancijama iz Moskve.

Kako saznaje "The Guardian", najuži članovi Trumpove porodice klijenti su upravo Deutsche Banke, koja je istražila račune njegove kćerke Ivanke i zeta Jareda Kushnera - koji obavlja dužnost savjetnika u Bijeloj kući, te Kushnerove majke.

Unutrašnja revizija nije pokazala ikakvu povezanost sa Rusijom, ali se Deutsche Bank nalazi pod žestokim pritiskom da imenuje vanjskog i nezavisnog revizora koji bi pregledao poslovni odnos s predsjednikom Trumpom.

- Znamo da je Deutsche Banka glavni zajmodavac predsjedniku Trumpu. Ta kompanija trenutno se nalazi pod istragom ministarstva pravosuđa zbog navodnih nelegalnih radnji. Mislim da je važno za američki narod da zna koliko je banka povezana sa predsjednikom, kao i da li se u vezu sa Trumpovim pozajmicama može dovesti Rusija - rekao je demokratski kongresmen Bill Pascrell Jr.

Prema analizama Bloomberga, Trump Deutsche Banku duguje oko 300 miliona dolara. On ima četiri velike hipoteke, a za svoje kredite u Deutsche Banku založio je neke od svojih vrijednih nekretnina - novi luksuzni hotel u zgradi stare pošte u Washingtonu - u blizini Bijele kuće, hotel "Chicago Tower", te odmaralište "Trump National Doral" na Miamiju.