VIJESTI

Sarajevska Hagada od juna dostupnija javnosti (VIDEO)

Jevrejski rukopisno-oslikani kodeks

Fena

16.2.2017

Sarajevska Hagada od šestog mjeseca ove godine bit će u prostoriji čiji će uslovi doprinijeti njenom očuvanju, a samim tim bit će dostupnija javnosti i posjetiocima Zemaljskog muzeja BiH.

Omogućeno je to zahvaljujući 150.000 KM vrijednom projektu koji su pokrenuli Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini i UNESCO.

Francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi na konferenciji za medije izrazila je zadovoljstvo što kao država kulture učestvuju u projektu zaštite kulturnog naslijeđa BiH.

Navela je da je najljepša Hagada u Sarajevu i da se radi o značajnom historijskom blagu koje će nakon provođenja projekta, što je i osnovna namjera, biti dostupnije javnosti.

- Mi smo s UNESCO-om odlučili da napravimo prostoriju u kojoj će sarajevska Hagada biti čuvana - rekla je Bodonyi.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić zahvalio je što je prepoznata vrijednost najpoznatijeg muzejskog predmeta i što će ova institucija kulture na ovaj način biti dodatno promovirana.

Podsjetio je da dugo godina imaju problem s prostorijom u kojoj čuvaju Hagadu, ali da je bez obzira na to ona u dobrom stanju.

Naglasio je da je ovo primjer kako se pristupa prezentaciji blaga koja Zemaljski muzej čuva od 1888. godine.

Šef Ureda UNESCO-a za BiH Siniša Šešum rekao je da je osim obnove sobe planirano i da se uradi reprint Hagade, a sve u cilju da bude bliža javnosti.

- Ako je Hagada bliža posjetiocima muzej je otvoreniji i održiviji - kazao je Šešum te dodao da, iako je soba rađena 2002. godine, nije bilo uslova da Hagada bude dostupnija.

Sarajevska Hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije. Na tlo BiH donijeli su je protjerani Jevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste.