GLOBUS

"Najbogatiji Bosanac" natjerao veliku njemačku kompaniju da proda dionice Kinezima

Hastor u sporu sa Grammarom

(M. D.)

16.2.2017

Njemačka kompanija Grammer AG saopćila je kako namjerava prodati 9,2 posto dionica kineskoj korporaciji Ningbo Jifeng Auto Parts Co Ltd kao odgovor bosanskoj porodici Hastor, koja drži dio dionica u ovoj njemačkoj kompaniji.

Naime, nedavno je 20 posto dionica Grammera preuzela porodica Hastor na čelu s Nijazom Hastorom, kojeg njemački mediji predstavljaju kao "najbogatijeg Bosanca".

Kako pišu njemački mediji, krajem prošlog mjeseca glasnogovornik porodice Hastor objavio je kako ova porodica želi zakazati vanrednu skupštinu dioničara ove kompanije, a s ciljem smjene direktora Hartmuta Mullera i još pet članova Upravnog odbora, piše Industrie Magazin.

S obzirom da prema zakonu svako ko ima najmanje pet posto vlasništva u nekoj kompaniji, ima pravo da sazove sastanak dioničara, a Hastori imaju puno pravo za ovo.

Ono što je problem za kompaniju Grammer jeste vjerovatnoća da Hastori žele preseliti proizvodnju auto dijelova iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu, gdje je radna snaga znatno jeftinija, tvrdi Daily Mail.

Kako bi spriječili ovakav scenario, u Grammeru su pompezno objavili "strateško partnerstvo" s kineskom kompanijom Ningbo Jifeng Auto Parts Co Ltd , objavio je Industrie Magazin.

Da li će ovo zaustaviti Hastora, teško je reći, pišu njemački mediji, ali s obzirom na dosadašnja iskustva sa ovim bh. biznismenom, Nijemci su na velikom oprezu.