VIJESTI

Ekološka katastrofa na pomolu: Regionalni mediji okupirali Ramu! (FOTO)

Loša situacija na bh. vještačkim jezerima izazvala ogromnu pažnju

M. M.

16.2.2017

Loša hidrološka situacija na bh. vještačkoj akumulaciji, Ramskom jezeru, izazvala je ogromnu pažnju regionalnih medija. Posljednjih dana svi prenose neobične fotografije i video materijale prostora koji je bio pod vodom više od 50 godina.

Za pojedine stanovnike ramsko-prozorskih predjela, ovo je uobičajena situacija, jer skoro svake godine dolazi do smanjenja nivoa vode. S druge strane, brojni mještani smatraju da je ovakvo stanje ravno ekološkoj katastrofi, a ima i onih koji su mišljenja da se na ovaj način diraju uspomene na potopljene domove, grobove, spomenike i sve ono što ih vezuje za rijeku Ramu.

ramsko-jezero-screenshot-youtube-1

Ostaci porušene džamije​ (Foto: screenshot - Youtube)

 Ramu su već posjetile brojne regionalne reporterske ekipe, a novinari Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista razgovarali su sa predstavnicima općine, ali i članovima Veslačkog kluba “Rama”, koje je među prvima kontaktirao i Avaz.ba.

Sekretar Veslačkog kluba “Rama” Filip Šimunović nam je kazao da se stanje popravlja. Smatra da bi do proljeća trebalo doći do potpune normalizacije nivoa akumulacije.

- Shvatamo zašto su brojnim novinarskim ekipama jezivi prizori interesantni, ali mi smo navikli na ovakvu situaciju. Voda se polako vraća, a prema našim procjenama razina jezera bi se kroz par mjeseci trebala vratiti u prethodno stanje – objasnio nam je kratko Šimunović.

screenshot-150

Poluprazno Ramsko jezero (Foto: Damir Mišura)

Iako se jezero doista čini praznim, nivo vode je svakim danom sve veći.