SARAJEVO

Nedostatak parkinga gorući problem u glavnom gradu

Najam garaža najjeftiniji u Hrasnici, a najskuplji na Šipu, Ciglanama...

I. Bandić

17.2.2017

Nedostatak parking mjesta u gradu jedan je od gorućih problema s kojima se suočava glavni grad. Nadležni ga godinama pokušavaju riješiti gradnjom novih javnih garaža, ali ti se projekti vrlo sporo realiziraju. Dok čekaju na izgradnju novih parkirališta, građani su se primorani snalaziti na razne načine da nađu adekvatan prostor gdje na sat-dva ili pak cijeli radni dan mogu ostaviti svoje četverotočkaše. 

Dublji džep

Neke od opcija za kojima sve češće posežu vozači su unajmljivanje ili kupovina već izgrađenih garaža u kvartovima. Prema našem istraživanju, najpovoljnija opcija za vozače je mjesečni najam. Za tu uslugu Sarajlije trebaju izdvojiti od 60 do 150 KM, u zavisnosti od dijela grada gdje se garaža nalazi. Oni s malo dubljim džepom imaju i soluciju kupovine garaže. Cijene se kreću od 20.000 do 30.000 maraka. Najskuplje su one u Centru i Starom Gradu. 

- U naseljima Ciglane, Šip, Breka i Marindvor cijene garaža kreću se do 20.000 KM, a na Koševskom Brdu koštaju oko 10.000 KM. Cijene najma su od 70 do 100 KM - kazali su nam iz jedne agencije za nekretnine. 

Prosječna cijena 

U Novom Sarajevu garaža se može kupiti po cijeni od 10.000 do 16.000 KM, a mogu se naći u naseljima Hrasno, Dolac-Malta i Čengić-Vila. Na Grbavici garaže koštaju do 15.000 KM, što je i prosječna cijena na području Novog Grada. Vlasnici garaža u naseljima Stup i Buča Potok za njih traže i do 23.000 KM, a na Ilidži 18.000 KM. Prema podacima do kojih smo došli, najjeftinije iznajmljivanje je u Hrasnici 50 KM te na Ilidži 100 KM.