CRNA HRONIKA

Bacio suzavac pa u općem metežu nožem izbo zaštitara

Krvava proslava Dana zaljubljenih u restoranu “Sunce”

Autor:E.SKOKIĆ

16.2.2017

Almin Alić (26) zvani Hakala iz Oskove kod Banovića u noći s utorka na srijedu tokom proslave Dana zaljubljenih u živiničkom restoranu “Sunce” nožem je usmrtio zaštitara Halila Avdibašića (38) iz naselja Zukići, dok je ranio njegovog brata, također zaštitara u istom objektu.  

Dobivao batine

Alić se na tome nije zaustavio te je, bježeći sa mjesta zločina, na platou ispred restorana polupao automobil braće Avdibašić. Pomahnitali Alić potom je otišao do Doma zdravlja u Živinicama kako bi zatražio pomoć ljekara, jer je bio povrijeđen. U tom momentu stigla je i policijska patrola, koja je imala naredbu da uhapsi Alića, ali je on nastavio s divljačkim pohodom te je nasrnuo na jednog od policajaca i nekoliko puta ga udario šakom u glavu. 

- Policajci su uspjeli savladati osumnjičenog, koji je potom prevezen u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje je zadržan na daljnjem liječenju. Osumnjičeni je pod stalnim policijskim nadzorom – kazao je za “Dnevni avaz” Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona. 

almin-alic

 Almin Alić: I ranije pravio probleme

Ersija Aščerić-Mujedinović iz Službe za komunikacije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla potvrdila je, navodeći samo inicijale, da je Alić hospitaliziran u Klinici za ortopediju i traumatologiju.

- Zadržan je zbog praćenja, a do kraja dana (jučer, op. a.) planirano je njegovo otpuštanje – kazala je za naš list Aščerić-Mujedinović. 

Kako saznajemo, Alić je odranije poznat kao incidentna osoba, a učestvovao je u tučama, u kojima je nerijetko dobivao batine. Prije nego što se obračunao sa zaštitarom Avdibašićem, Alić je u restoran “Sunce” bacio suzavac ili drugo omamljujuće sredstvo, poslije čega je uslijedio opći metež. Portparol Arnautović navodi kako će se vještačenjem ustanoviti o kojem je omamljujućem sredstvu riječ. 

ubistvo-sunce-2

Na staklu ulaznih vrata restorana tragovi krvi 

Jedan od gostiju restorana ispričao nam je da ništa nije slutilo na zločin.

- Ne mogu vjerovati da se to dogodilo, jer je atmosfera u restoranu bila odlična. No, kada je bačen suzavac, nastala je opća “bježanija”. Gosti restorana su nagrnuli na izlazna vrata, plakali su i povraćali – kazao nam je jedan od gostiju restorana.

Avdibašić je, najvjerovatnije s bratom, na platou ispred restorana pokušavao obuzdati Alića, koji je izvadio nož i nasrnuo na njih. 

- Nastradali je zadobio nekoliko povreda grudnog koša, usljed kojih je preminuo, dok je njegov brat nožem okrznut po lijevoj ruci – kazao nam je Arnautović. 

 Naređena obdukcija

Smrt Halila Avdibašića, iza kojeg je ostalo dvoje maloljetne djece, konstatirao je dežurni ljekar Doma zdravlja u Živinicama. Nož kojim je počinjeno ubistvo, pronađen je na platou ispred restorana, a dežurni kantonalni tužilac naredio je obdukciju ubijenog Avdibašića, kao i tjelesni pregled te vađenje krvi i urina od osumnjičenog i povrijeđenog brata Halila Avdibašića. 

Nova tuga u porodici Avdibašić 

Porodica Avdibašić iz naselja Zukići imala je šestoricu braće. No, prije nekoliko godina, u crno ih je zavila tragedija u kojoj je jedan od braće nastradao pri padu stabla. U srijedu su Avdibašići ostali bez još jednog brata, a od njihovih prijatelja i poznanika saznajemo da su porodično jako vezani i da će novu tugu veoma teško preboljeti.