BIH

Košarac: Ovo nije blokada već legitimna odluka o odgodi sjednice

Poslanik SNSD-a

E. Ma.

16.2.2017

Nakon što je otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH zbog nedolaska poslanika stranaka iz RS-a, Staša Košarac iz SNSD-a kazao je novinarima da se ne radi o blokadi već o legitimnoj odluci.

- Ovo je bila legitimna odluka da se sjednica odgodi. Bakir Izetbegović ne poštuje Ustav BiH i svi poslanici iz RS-a odlaze sve dok se Izetbegović ne vrati primjeni Ustava. Znači, ovo je legitimna inicijativa dok se ne riješi problem oko revizije - kazao je Košarac.

Borislav Bojić je kazao da majorizacija Srba nije uredu te da oni ne žele blokadu već odgodu.

- Izetbegović ne može Srbima uzeti pravo koje im pripada i nećemo prisustvovati sjednicama dok se ne ispune naši uslovi - kazao je on.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto u izjavi za medije kazala je da smatra da održavanje sjednice bez
prisustva predstavnika jednog naroda, odnosno bez legitimnih predstavnika jednog naroda, nešto što najmanje treba BiH u ovom trenutku.

dsc9997

- Jučer nisam bila na sjednici proširenog Kolegijuma. Jutros kada sam došla odmah sam razgovarala sa kolegom i smatram da za jednicu koja je zakazana, bez obzira na poslovničke mogućnosti treba razmotriti kakve poruke šaljemo -  rekla je Krišto.

Ona je kazala će se do naredne sjednice stvoriti i ambijent da Parlament BiH normalno funkcionira u interesu naroda i
građana BiH.

- Ne bih ulazila  u razloge, ali ne treba ignorirati volju jednog naroda, bez obzira da li je riječ o interesu bošnjačkog,hrvatskog ili srpskog naroda - rekla je Krišto.