GLOBUS

Analitičar iz Beograda za Avaz.ba: Kandidatura Nikolića je direktan izazov Vučiću

Dragomir Anđelković analizira za naš portal

F. V.

16.2.2017

Neočekivana najava kandidature aktuelnog predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, za novi mandat, iako je to učinio i premijer i lider Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Vučić, odjeknula je u cijelom regionu.

Prema neslužbenim informacijama našeg portala iz Beograda, iznenađen je i sam Vučić.

Politički analitičar, Dragomir Anđelković, kaže za Avaz.ba da je ovo direktni izazov Vučiću i da mu smanjuje manevarski prostor za dogovor.

- Mene je iznenadilo da se Nikolić, na kraju, kandidovao. Mene nije iznenađivalo to što je stvarao predstavu da će se kandidovati, jer sam mislio da je to jedna vrsta pokušaja licitiranja njegove bivše stranke, odnosno Vučića, ili da se nametne kao kandidat ili da nešto istrguje za sebe i svoje okruženje. To se na kraju pretvorilo u kandidaturu, iako to Nikolić još nije potvrdio. Možda se radi o dva razloga. Ili je emotivno vrlo reagovao i da se kandidovao da bi napravio Vučiću štetu, makar i ne bilo koristi za njega. Ili, druga varijanta, da je napravio politički dil s drugima kako bi učestvovanjem u trci u kojoj ne može da pobjedi, nekome pomogao, a sebi kasnije nešto omogućio - analizira Anđelković.

Dodao je kako je ovdje samo pitanje da li će se ići u drugi krug.

- Mislim da je sigurna Vučićeva pobjeda, ali je pitanje da li će Nikolić uspjeti da uzme određeni broj glasova da bi bilo drugog kruga. To je veliko pitanje, jer oni koji su nacionalno opredijeljeni, koji su ranije glasali za SNS i Vučića, a razočarali su se - oni imaju alternativu. Oni će glasati za Vuka Jeremića. Nije veliki prostor za Nikolića - zaključio je Anđelković.