GLOBUS

Potpredsjednik turske vlade: zabrana ezana bi najgrublje prekršila vjerska prava muslimana

Nacrt zakona o zabrani puštanja ezana u Izraelu

Redakcija

16.2.2017

Zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus neprihvatljivom je ocijenio inicijativu zabrane ezana u Izraelu i poručio da bi to bilo najgrublje kršenje vjerskih prava i skrnavljenje višestoljetnog identiteta Jerusalema.

Tokom posjete filmskom studiju u Kocaeliju u kojem se snima nova turska serija o sultanu Abdulhamidu, Kurtulmus je jučer za televizijski kanal TRT1 komentirao i nacrt zakona o zabrani puštanja ezana u Izraelu, koji je odobren na Komisiji za pripreme zakonskih akata, a koji će danas biti na dnevnom redu sjednice izraelskog parlamenta.

-Nacrt tog zakona u aktuelnoj formi je apsolutno neprihvatljiv - kazao je Kurtulmus.

Ističući kako je Jerusalem centar sve tri velike monoteističke religije, Kurtulmus je kazao da se četiri stoljeća niko nije protivio, niti ograničavao onog drugog u izvršavanju vjerskih obreda.

- Ukoliko nacrt koji je odobrila parlamentarna komisije, prođe i na parlamentu Izraela, to će biti najveći udar na historiju i identitet Jerusalema - kazao je Kurtulmus.

Kurtulmus je kazao da je bi to bio udar na vjerske slobode, ali i katastrofalan politički potez Izraela.

- Svjesni smo svi da Bliski istok predstavlja vrata za uspostavu globalnog mira, a mir u Palestini je ključ tih vrata. Takva odluka Izraela o zabrani ezana nikako ne doprinosi palestinskom miru, već je potpuno pogrešan potez. Nadamo se da izraelski parlament neće odobriti takvo nešto, a bez obzira kako će to završiti, želim jasno poručiti da niko nema toliku moć da utiša zvuk ezana - poručio je Kurtulmus.

Podsjetivši da su Palestinci poručili da će sa prozora svojih kuća puštati ezane ako to Izrael zabrani džamijama, Kurtulmus je kazao da je to pogrešna i neprimjenjiva odluka sve i da je izraelski parlament odobri.

Pod izgovorom da se građani žale na buku, izraelske vlasti su ranije pripremile nacrt zakona kojim je planirana zabrana glasnih vjerskih rituala s ciljem zabrane ezana, ali shvativši da bi to mogao biti problem i za neke jevrejske rituale, izraelski političari su izvršili reviziju i preinačili prijedlog zabrane puštanja ezana na razglasu od 23 do 7 sati ujutro.

Nacrt je u parlamentarnoj proceduri, a u posljednjoj verziji predviđa zabranu ezana za vrijeme sabah-namaza. Implementacijom tog nacrta bi džamijama prijetila novčana kazna od 1.200 dolara ne budu li poštivale zabranu.