VIJESTI

Sutra savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore

Organizatori Fondacija “Pravda za BiH“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava

S. D.

16.2.2017

Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, sutra organiziraju savjetovanje o, kako se navodi, podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog Kršenja konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Zanimljivo je da je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, najavio 7. decembra prošle godine u Sarajevu da će on za desetak dana sazvati sastanak s "ekspertima, akademskom zajednicom i aktivnim političarima" o temi podnošenja zahtjeva za reviziju presude. 

faksimil-presude

Faksimil pozivnice za savjetovanje: Potpisnici Memišević i Muratović 

No, umjesto Izetbegovića, poziv za skup o reviziji presude čiji datum održavanja korespondira s Izetbegovićevom najavom, uputili su Fadila Memišević, predsjednica Fondacije, i Rasim Muratović, direktor Instituta. 

Zanimljivo je da se Izetbegović u ovom pozivu ne spominje kao jedan od organizatora ili učesnika skupa o ovom veoma važnom pitanju, nego se navodi da će savjetovanje biti održano pod njegovim pokroviteljstvom.