LIFESTYLE

Slovenija: Deblo gorskog javora na licitaciji prodano za skoro 10.000 eura

Tradicionalnoj licitaciji dragocjenijih vrsta drvnog materijala

Autor:(Fena)

16.2.2017

Rekordnu cijenu na tradicionalnoj licitaciji dragocjenijih vrsta drvnog materijala, koja se održava u Slovenj Gradecu u sjevernoj Sloveniji, ove je godine postigao zdrav komad debla gorskog javora, prodan za čak 9. 900 eura.

Drugu najvišu cijenu postigli su sortimenti orahovine, čije se drvo ove godine prodaje po oko 6.000 eura za kubik.

Cijena javora-rekordera bila bi i veća da se stablo prilikom sječe nije prelomilo, što mu je smanjilo vrijednost, priznao je vlasnik iz okolice Kočevja.

Kupci iz Austrije, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja kupuju zimi na licitacijama kvalitetni gorski javor koji se smatra "europskom ebanovinom". 

Drvo gorskog javora koristi se u izradi furnira za luksuzni namještaj, jahte i automobile, a manje količine rabe i vrhunski majstori za izradu nekih instrumenata, osobito koncertnih violina.

Gorski javor  je biljka iz porodice Aceraceae, a raste u sredogorju i planinskom području Europe i Male Azije. U Hrvatskoj je autohtona vrsta drveća, a najčešće raste s bukvom i jelom.

Cijene na 11. licitaciji u Slovenj Gradecu bile su za četvrtinu više nego prošle godine pa su prodavači bili zadovoljni. U ponudi je bilo više od 1. 885 kubičnih metara svih vrsta drveta, prenosi Hina. 

Licitaciju već 11 godina organiziraju udruge vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije, jer je plasman kvalitetnog drveta, nakon višegodišnjeg propadanja domaće drvne industrije i zbog sve manjeg broja pilana, uglavnom ovisan o stranoj potražnji.