TENIS

Pao i Darcis: Džumhur u četvrtfinalu Memphisa

Najbolji bh. teniser savladao Belgijanca sa 7-6, 6-4

D. K.

16.2.2017

Damir Džumhur nastavlja sa odličnim partijama. Najbolji bh. teniser (86. na ATP listi) plasirao se u četvrtfinale ATP turnira iz serije 250 koji se igra u američkom Memphisu.

Kasno noćas po našem vremenu 25-godišnji Sarajlija slavio je nad sedmim nositeljem turnira, inače 55. teniserom svijeta, Belgijancem Steveom Darcisom sa 7-6 (2), 6-4.

Džumhur nije dobro ušao u meč, pošto je break pretrpio već u uvodnom gameu. No, u nastavku je zaigrao mnogo bolje i nanizao četiri gamea za vodstvo 4-1. Ipak, to nije bilo sve kad su u pitanju preokreti. Pri servisu za set Džumhur je naglo posustao i protivnika "počastio" iznimno lošim gameom, što je Darcis objeručke prihvatio. Teniseri su ušli u tie-break, koji je sa lakoćom i svega dva izgubljena poena dobio Damir.

Na početku drugog seta znatno bolje otvaranje Džumhura, koji odmah protivniku oduzima početni udarac. No, Belgijanac se ne predaje, pa se vraća u set u 4. gameu i izjednačava na 2-2. Novi, ujedno i odlučujući break Damir pravi pri rezultatu 4-4, te u narednom gameu završava posao za konačnih 6-4.

stats

Statistika meča (Foto: Screenshot)

U četvrtini finala Džumhur će igrati protiv Amerikanca Ryana Harrisona.

Podsjećamo, titulu iz prošle godine brani Japanac Kei Nishikori.

Turnir u Memphisu igra se na tvrdoj podlozi u dvorani, a nagradni fond iznosi 720.410 američkih dolara.