LIFESTYLE

Čudo na sjeveru BiH: Ovo ne pamte ni najstariji stanovnici

Ovca Belika donijela je na svijet čak šestoro jagnjadi

(A. Z.)

15.2.2017

U domaćinstvu Mile Barašina (77) iz Glamočana kod Srpca ovca Belika donijela je na svijet čak šestoro jagnjadi, što je nezapamćeno na području ove opštine.

Belika je jedna od devet ovaca rase vinterberg koje su Barašini kupili krajem prošle godine u Gradišci, jer su imali mnogo zemlje za ispašu. Prema riječima Miline kćerke Biljane, računali su da će dobiti nekoliko jaganjaca i proširiti stado, ali ovom čudu se niko nije nadao, pišu Nezavisne novine.

– Prošle sedmice smo vidjeli da je Belika ojagnjila tri jagnjeta i čak smo i tada bili iznenađeni njihovim brojem. Međutim, nekoliko časova kasnije ugledali smo još troje i ostali u nevjerici. Došle su i komšije, koje su takođe ostale zatečene prizorom – priča Biljana Barašin.

Ona dodaje da tri jagnjeta sisaju, a ostalo troje hrane iz flašice sa cuclom. Ona smatra da je ovo pravi dar, jer ovce nisu vještački već prirodno osjemenjene.

Srbački veterinar Radivoje Milanković ističe da u svojoj karijeri dugoj 35 godina nije zabilježio ovakav slučaj.

– Za to je zaslužno više faktora, a prije svega krupnoća ovce, dobra ishrana, higijena i kondicija. Preporučio sam im da nabave specijalni koncentrat i vještačko mlijeko za prihranu jaganjaca – rekao je Milanković.

Na području srbačke opštine i ranije se dešavalo da ovce ojagnje veći broj jagnjadi, pa je tako u domaćinstvu Mirka Šaule iz Nožičkog prije tri godine ovaca ojagnjila četvoro jaganjaca, koji su takođe bili rase vinterberg.

Domaćinstvo Ostoje Rakića iz Srđevića prije šest godina takođe je postalo bogatije za četiri jagnjeta.

Da je u Srpcu pogodno tlo za uzgoj domaćih životinja svjedoči i slučaj iz prošle godine, kada je u domaćinstvu porodice Todić u Kukuljama krmača Belka kombinovane rase landras-jorkšir oprasila čak 25 prasića. Krmača je godinu ranije oprasila 18, a dvije godine ranije čak 20 prasića.

Stariji mještani se prisjećaju da je prije dvadesetak godina u Ćukalima kod Srpca jedna krmača oprasila 22 praseta.

I danas se u ovom selu, ali i šire, prepričava kako je srećni domaćin veoma brzo našao mušteriju, prodao prasiće i kupio tada popularnog “fiću”.