VIJESTI

Dodik: Od revizije neće biti ništa

Predsjednik RS uvjeren

Srna

15.2.2017

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je, povodom moguće revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, da se sve pretvorilo u potpunu kamuflažu, te da je veoma jasno da od toga neće biti ništa.

Ozbiljna namjera

Istakao je da se to dešava, jer postoji ozbiljna namjera da neko pokuša da iskoristi svoju poziciju i isfingira neku reviziju koja neće imati nikakvu formalnu snagu.

- Preostaje nam da ne učestvujemo u radu zajedničkih institucija dok se najvažnije tačke ne stave na dnevni red - poručio je Dodik srpskim predstavnicima u vlasti BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je skliznula i stalno ide i kliže ka jednom potpunom nerazumijevanju i nestabilnosti.

- Veoma je jasno da je to stvar koja je ranije presuđena. U svakom slučaju nije ni trebalo da bude, jer ni tada nije bilo saglasnosti srpske strane da ta tužba ide u ime BiH, pa je otišla zato što su o tome šutili stranci - kazao je Dodik za RTRS.

Naglasio je da se u vezi sa revizijom treba pouzdati u formalne odluke o tom pitanju poput izvještaja koji bi Predsjedništvo BiH razmotrilo i time na to stavilo tačku.

- I da kaže da nema više revizija, te da u ime BiH niko to ne može da pokrene. To je kraj toga - naveo je Dodik.

Vraćanje revizije

Dodao je da će stalno biti vraćanja revizije na dnevni red ukoliko to pitanje ostane neodlučeno na bilo kojem nivou.

Kada je riječ o rezoluciji o BiH, kojom je Evropski parlament podržao princip federalizma, Dodik je ocijenio da RS treba da vrati svoja daytonska prava, što je definitivni cilj.

- Nismo protiv BiH sa daytonski napisanim ovlaštenjima RS, koje su nizom nasilnih mjera visokih predstavnika i podrškom jednog dijela međunarodne zajednice pretvorene u praksu, pa sada imamo monstrume koji funkcionišu u vidu nametnutih rješenja koja nemaju legitimitet, a pokušavaju da zažive, što naravno ne ide - ističe Dodik.

Napominje da nije upoznat o detaljima te rezolucije, ali i da ona svakako nije obavezujuća.

- Mogli smo da vidimo u postupku izrade različita mišljenja o svemu, ali mislim da je važno da su se ovaj put čuli i glasovi koji su veoma jasno govorili o RS. Mislim da dolazi neko drugo vrijeme i da je nemoguće da RS bude samo objekat stalnih osuda i stalnih traženja nekih drugih rješenja koja su protiv nas - poručio je Dodik.