REGION

Vučić mijenja Ustav kako bi ojačao predsjedničku poziciju?

Nakon kandidature počele špekulacije

M. M.

15.2.2017

Odlukom predsjedništva Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić se kandidirao za predsjednika Srbije, odluka je bila očekivana, a predizborna istraživanja pokazuju da bi aktuelni premijer Srbije trebao glatko odnijeti pobjedu.

Vučić uživa ogromnu podršku građana susjedne države tako da se očekuje da će se ovim potezom najvjerovatnije izbjeći drugi izbora.

Protukandidati će mu biti članovi razjedninjene opozicije.

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić da o je podršku Vučići još prije kandidature. 

Lider radikala Vojislav Šešelj je nedavno izjavio kako smatra da će pobijediti ako mu protukandidat bude Tomislav Nikolić, ali dodao je da bi u slučaju kandidature Vučića izgubio predsjedničku utrku.

Pored Šešelja, Vučićevi protukandidati bit će Vuk Jeremić i Saša Janković, a pojavila su se i dva kandidata iz dijaspore Vladimir Rajčić i Danijela Sremac.

Ukoliko Vučić zaista pobijedi, imat će dilemu koga predložiti za premijera. U javnosti se najviše spominje ime Ivice Dačića, koji je svojevremeno obnašao premijerku funkciju, a tada mu je Vučić bio zamjenik.

Pitanje i kakva će sada biti politička sudbina aktuelnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Uz sve to, portal Patria je danas objavio informaciju kako postoji velika mogućnost za izmjene Ustava Srbije, kojima bi Vučić proširio i ojačao predsjedničke ovlasti, prenosi Patria.