ZDRAVLJE U KUĆI

Japanska metoda: Dovoljna je minuta da pobijedite lijenost

Vrijedi pokušati

Redakcija

15.2.2017

Volimo postavljati ciljeve i vjerovati da možemo usvojiti određene navike, ali ponekad nam nedostaje upornosti da to i ostvarimo. Ova metoda trebala bi doskočiti tom problemu.

U Japanu se ne predaju tako lako pred samima sobom. I zato, u njihovoj je kulturi prepoznata tehnika nazvana 'Kaizen' zasnovana na 'principu jedne minute'.

Ovu tehniku, koja se sastoji od dvije riječi 'kai' (promjena) i 'zen' (mudrost) osmislio je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savjetnik za menadžment, čovjek koji vjeruje kako je ova filozofija podjednako uspješna i primjenjiva i u poslovnom i privatnom životu.

Suština metode leži u ideji da je svakodnevno dovoljna samo jedna minuta da promijenimo svoje navike i oplemenimo život. Ključ je da ta 'revolucionarna' minuta bude svakoga dana u isto vrijeme.

Zvuči nevjerojatno, ali i dovoljno vremenski zanemarivo da niko nema opravdanje odustati.

Pritom je potpuno svejedno hoćete li svakoga dana u, recimo 7 sati ujutro, jednu minutu raditi čučnjeve, pročitati stranicu knjige na stranom jeziku ili samo duboko i mirno disati. 

'Kaizen' metoda, uvjereni su Japanci, pretvorit će vašu novu malu rutinu u aktivnost koja će vam pričinjavati sreću i zadovoljstvo, a upravo zahvaljujući sitnim koracima napredovat ćete ka samousavršavanju i ostvariti odlične rezultate. 

Svi znamo da je najteže započeti, a ova metoda omogućava upravo to: spoznaju da ste se pomaknuli s mrtve točke samom činjenicom što ste nešto započeli.

Potaknuti tom spoznajom, s vremenom ćete početi produživati vašu 'minutu promjene' i ona će postajati sve smislenijom. Vrijedi pokušati!