BIH

Scenarij raspleta krize: Šta će se sutra dešavati u Parlamentu BiH

Politička analiza portala Avaz.ba o "ustavnoj krizi"

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

15.2.2017

Ukoliko poslanici SDS-a i SNSD-a sutra ne dođu na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kako su to najavili nakon današnjih istupa u javnosti, prema Poslovniku o radu Predstavničkog doma, sjednica može biti održana, jer prema tom dokumentu kvorum za održavanje sjednice čini većina svih članova izabranih u Dom.

Trećina glasova

Obzirom da se na sjednicu očekuje dolazak 29 poslanika iz FBiH , koliko ih je od ukupno 42 u ovom Domu, onda zasjedanje može biti održano, te može biti obavljena rasprava o svim tačkama dnevnog reda.

Međutim, prema Poslovniku sve odluke u Domu donose se većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, te se u ovom dokumentu navodi da će „poslanici maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova poslanika s teritorije svakog entiteta“.

- Ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova poslanika s teritorije svakog entiteta, predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici sastat će se kao komisija i pokušati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja. Ako to ne uspije, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pod uvjetom da glasovi ''protiv'' ne smiju sadržavati dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta – navodi se u Poslovniku.

Iz ovog akta jasno je vidljivo da je predviđeno da pri glasanju iz oba entiteta dođe do situacije da glasanje bude različito, no očigledno je da niko nije predvidio situaciju da poslanici iz entiteta RS-a uopće ne budu prisutni.

No, ako je jasno navedeno da će odluke koje ne uključuju trećinu glasova s teritorije svakog entiteta ići na usaglašavanje, činjenica je da će Predstavnički dom, ukoliko se poslanici iz RS-a sutra ne pojave na sjednici i tokom glasanja koje se vrši tek kada se okončaju rasprave po svakoj tački dnevnog reda, za svaku od odluka moći konstatirati da eventualni glasovi za ili protiv neke odluke, ne sadrže trećinu glasova iz entiteta RS-a.

To znači da će sjednica moći biti održana, ali i da neće moći rezultirati nikakvim odlukama.

Novonastala situacija u Predstavničkom domu otvara i pitanje odgovornosti prisustva poslanika sjednicama. Naime, Član 7. Poslovnika o radu kaže da su obaveze poslanika utvrđene Ustavom BiH, zakonom, odlukom, Kodeksom ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH , te da poslanik "ima pravo i dužnost prisustvovati sjednici Doma i komisija čiji je član".

- Poslanik učestvuje u njihovom radu i angažira se na pronalaženju rješenja i donošenju odluka kojima se osigurava izvršavanje ustavnih nadležnosti institucija BiH - navodi se u Poslovniku, gdje je i precizirano da poslanik koji ne prisustvuje sjednici na vrijeme obavještava predsjedavajućeg Doma ili predsjedavajućeg komisije, te iznosi razloge svog odsustva.

Moguće sankcije

Činjenica je da danas navedeni razlozi poslanika SDS-a i SNSD-a o tome da neće prisustvovati sjednicama zbog "ustavne krize" koju su sami proglasili nemaju uporište za stvarno opravdanje njihovog eventualnog nedolaska, jer je i predsjedavajući ovog Doma, Šefik Džaferović, kazao da tvrditi takvo nešto nema uporište u Ustavu BiH.

Stoga ostaje nejasno kako će poslanici čija je ustavna obaveza učestvovati u radu najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji, valjano opravdati svoje odsustvo, te ukoliko ono ne bude opravdano, hoće li snositi neke sankcije i ko će im ih izreći.