KOŠARKA

Nurkić je dobio što je želio, klub u kojem bi trebao biti starter

Portland je novi dom našeg košarkaškog reprezentativca

(E. J.)

15.2.2017

Jusuf Nurkić je dobio je ono što želio, klub u kojem će, ne bude li senzacionalnih transfera u narednih desetak dana, preciznije do 23. februara, kada je posljednji rok za razmjene igrače u NBA, biti startni centar.

To je bio još u svojoj debitantskoj sezoni u najjačoj svjetskoj ligi, kada je izgurao sve konkurente u Denver nagetsima, kao i na početku ove.

Bolji posao

No, nakon neuspješnog eksperimenta "Jurkić", kako su američki novinari prozvali tandem Nurkić - Nikola Jokić u startnoj petorci, bilo je jasno da će se oko jednog od njih graditi tim, a da se drugi neće pomiriti sa statusom rezerve.

Trener Majkl Meloun (Michael Malone) izabrao je 21-godišnjaka iz Srbije, koji sada i jeste najveća zvijezda Nagetsa. Nurkiću je ostalo da čeka rasplet pregovora čelnika Nagetsa s ekipama čiju je pažnju privukao naš košarkaš.

Nakon pregovora koji su počeli još krajem prošle godine, Nurkić je dobio novi dom. Portland trejl blejzersi angažirali su našeg centra, odrekavši se vlastite startne petice Mejsona Plamlija (Mason Plumlee).

Iako je riječ o američkom reprezentativcu koji igra sezonu karijere s prosjekom od 11 poena, 8,1 skokom i četiri asistencije, većina komentatora tvrdi da su Blejzersi napravili bolji posao.

Ne samo da su dobili četiri godine mlađeg igrača, koji je fizički dominantan u reketu i potpuno je drugačiji tip centra od Plamlija, nego su od Nagetsa "izvukli" i pravo izbora u prvoj rundi drafta 2017., prepustivši im svoj izbor u drugoj rundi godinu kasnije.

Trnovit put

Nurkić je napustio Denver, čiji je član bio od jula 2014. godine. Prešao je trnovit put, od zadnje opcije s klupe do startera, preko operacije koljena i ponovnog povratka, do već opisanih dešavanja ove sezone koju je počeo kao prvi centar Nagetsa...

- Vjerujem da ću se brzo uklopiti u ovaj tim. Bit će potrebno vrijeme, ali sam spreman raditi. Želim pobjeđivati, želim pomoći ovom timu da pobjeđuje - rekao je Nurkić nakon što je s tribina posmatrao poraz svog novog tima nad Atlanta hoksima (104:109 u produžetku) i dodao:

- Mislim da je ovo perfektno mjesto za mene. Ja sam potreban njima, oni su potrebni meni. Također, ovo je mali grad, što mi odgovara.

Prethodno se oprostio od Denver nagetsa, naglasivši da je zahvalan za šansu koju su mu pružili.

- Bivšim saigračima, navijačima i klubu želim sve najbolje. Vrijeme je za novi izazov - poručio je Nurkić, koji bi za bivše NBA prvake (nosit će dres sa brojem 27) trebao debitirati u noći sa srijede na četvrtak protiv Jute džez.

untitled-2

Jusuf u Blejzersima nosi dres sa brojem 27

Netsi, Lejkersi, Seltiksi...

Portland je bio samo jedan od timova koji su Nagetsima uputili konkretnu ponudu za Nurkića. Kako smo saznali, žestoko su bili "zagrizli" i Boston seltiksi, no njihove ponude u dva navrata Denver je odbio.

Aktuelan je bio i prelazak u Bruklin netse, kao dio veće igračke razmjene u kojoj bi učestvovala tri kluba. Ni od toga nije bilo ništa, kao ni od interesiranja Los Anđeles lejkersa.

Mnogo prostora za napredak

Trener Portlanda Teri Stots (Terry Stotts) kaže da je Nurkić "kvalitetan mladi igrač koji je imao dobre momente u Denveru prije nego je ispao iz rotacije".

- Nurkić ima dobre ruke, veoma je dobar skakač. Ima dobru tehniku i mnogo prostora za napredak, tek su mu 22 godine. Očekujem da će se uklopiti u naš sistem - rekao je Stots, čija se ekipa upravo sa Denverom bori za osmo, posljednje mjesto koje vodi u plej-of Zapadne konferencije.