BIH

Ivanić: "Paralelne institucije" ugrožavaju mir i stabilnost BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

N. K.

15.2.2017

Završio je sastanak predstavnika stranaka u RS s predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem. On je nakon sastanka potvrdio novinarima da je razgovarano i o mogućoj reviziji presude.

- Zajednički smo jako zabrinuti za ugrožavanje Ustava BiH. Odluku u ime BiH mogu samo donijeti institucije, a ne neke paralelne institicije i mi smatramo da je zaista stanje vrlo zabrinjavajuće. Paralelene institucije koje pripadaju samo jednom narodu ugrožavaju mir i stabilnost BiH. Mi pozivamo Izetbegovića da shvati da Ustav ove zemlje kaže da odluku mogu donijeti samo institucije BiH, a kada je u pitanju tužba samo Predsjedništvo. Očekujemo da se bošnjački predstavnici vrate u institucionalno djelovanje. Pažljivo ćemo pratiti odluke koje se donose i ako se one budu donosile paralelno, srpski predstavnici će naći način kako da reagiraju, a to ne bi bilo dobro. Bošnjački političari ruše ustavni poredak BiH - kazao je Ivanić.

Mladen Bosić da bošnjačke stranke nisu prihvatile da se odgodi sjednica Parlamenta dok se smiri politička situacija. 

dsc1786

- U petak neke nevladine organizacije treba da odluče da li će BiH uložiti zahtjev za reviziju, a ne Predsjedništvo BiH koje je zaduženo za predstavljanje BiH i spoljnu politku. Ukoliko se bude išlo tim putem doći do ustavne krize, koja nas sve može dovesti u nepredvidivu situaciju. Ova kriza je vještački napravljenja da se skrene s katastrofalne ekonomske situacije. Odvlače nas u 90-te godine. Niko neće imati koristi od toga. Ovdje se ne radi o zaštiti žrtava rata niti istini već o pokušaju političkih elita da na prošlosti dođu do podrške na sljedećim izborima - naveo je Bosić.