CRNA HRONIKA

Kuća Ekrema Keče pusta, komšije kažu da mu je Kuduz rođak

"Avaz" u selu Gornje Žeželovo kod Kiseljaka, rodnom mjestu ubice iz De Mojna

Autor:K. TOPALOVIĆ

15.2.2017

Nakon što je Ekrem Kečo, bh. emigrant porijeklom iz Gornjeg Žeželova kod Kiseljaka, u američkom gradu De Mojnu, država Ajova, nožem zaklao suprugu Rasemu pred njihovim 17-godišnjim sinom, naša ekipa posjetila je njegovo rodno selo, gdje smo razgovarali s njegovim prijeratnim komšijama.

 Stravična priča

Ova stravična priča, koja se brzo pročula do BiH, javnost je podsjetila na zločin iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, čiji je glavni protagonista Ekremov prezimenjak Junuz, koji je, također, nožem u nastupu ljubomore usmrtio svoju suprugu Rasemu, koja se, igrom slučaja, zove isto kao i tragično stradala. Ovu tragičnu priču, prema scenariju Abdulaha Sidrana, u legendarnom filmu „Kuduz“ ekranizirao je Ademir Kenović.

komsije-keco

Sead Jahić i Raid Imamović: Kečine komšije  (Foto: K. Topalović)

Seljani nam nisu znali reći razlog zbog kojeg je Ekrem digao ruku na suprugu, ali su kazali da je Rasema prije njega imala još jedan brak te da iz njega ima i starijeg sina. 

Dok su jedni bježali od fotoobjektiva, neki su pristali na razgovor i fotografiranje te su nam pokazali kuću koju je Ekrem sagradio poslije rata. 

istrazitelji-keco

 Istražitelji ispred kuće gdje se desilo ubistvo

Pusta kuća

- Pa ovdje mu je kuća, pored naših. Prazna, nema nikoga. Mati i babo su mu umrli poslije rata. Ekrem je bio „terenac“, da tako kažem, radio je svugdje. Od Slovenije, preko Njemačke i, eto, na kraju u Americi. Ja nisam ni vjerovao da se to desilo. Pamtim ga kao finog komšiju - kazao nam je Sead Jahić, čija se kuća nalazi do Ekremove. 

Također, u razgovoru s komšijama saznajemo da Ekrem i Rasema nisu često dolazili u Bosnu i Hercegovinu te da je ona porijeklom iz Fojnice. Iz BiH su otišli 1994. godine, a nakon toga su slabo šta čuli za njih do ovog tragičnog slučaja. 

ekrem-i-rasema

 Ekrem i Rasema: Tragičan kraj 

Dok smo fotografirali praznu kuću porodice Kečo, jedan od komšija pokazao nam je i ostatke stare kuće, u kojoj je, kako kaže, Ekrem i rođen. Sead se tokom razgovora dotakao i Junuza Keče. 

- Oni su u rodu, to mogu garantirati. Svi iz porodice Kečo koji su ovdje rođeni su rodbina - kazao nam je na kraju Jahić.