VIJESTI

Analitičari za Avaz.ba: Zašto je Vučić bolje rješenje za Balkan od Nikolića

Nakon što se premijer Srbije kandidirao za predsjedničku funkciju

E. MASLO

15.2.2017

- Ne mislim da će dolazak Aleksandra Vučića na mjesto predsjednika Srbije dovesti do pogoršanja odnosa u regionu, čak suprotno, smatram da će ti odnosi napredovati i da će se konačno neke stvari pomjeriti s mrtve tačke - rekao je u izjavi za Avaz.ba Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a.

Odlukom Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, koji je i predsjednik stranke, jednoglasno je izabran jučer za stranačkog predsjedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji.

Analitičari iz BiH, Srbije i Hrvatske koje smo kontaktirali rekli su da će to dovesti do normalizacija odnosa u regionu.

Bez podrške Dodiku

Kako je istaknuo Klačar, odnosi su dovoljno loši i ne postoji dodatni prostor da se oni pogoršaju.

- Ipak, drugi razlog je mnogo važniji. U Srbiji će sada čitava vlast  biti sinhronizovana,ujednačena, kao što to nije bio slučaj kad je tu bio Tomislav Nikolić. Srbija će imati Vučića u predsjedništvu i izvršnu vlast koja će biti pod njegovom kontrolom što znači da neće biti različitih izjava. Neće biti razlika u politikama koja je postojala jer je Nikolić, ipak, bio za nijansu-dvije drugačiji političar. Više euroskeptičan, sa tvrđim stavovima u vezi regionalnih pitanja, bio je nešto nacionalniji, konzervativniji nego što će biti Vučić. Očekujem da dolazak Vučića treba da predstavlja napredak u regionu i da neka od ovih pitanja koja su bila na agendi u regionu, bilo u odnosima sa zvaničnim Sarajevom, Beogradom ili Prištinom, krenuti sa mrtve tačke - kazao je Klačar.

On kaže da kandidatura Vučića nije iznenađenje.

- Vučić se na to odlučio iz dva razloga, prvi jer na taj način uvećava šansu da pobijedi već u prvom krugu što je najvažniji cilj njegove stranke. Drugi razlog je što su se javila relativno dva ozbiljna izazivača Vuk Jeremić i Janković koji mogu na neki način u budućnosti da mu predstavljaju problem. Kad kažem ozbiljni izazivači ne mislim da su favoriti na izborima nego da su ozbiljna politička konkurencija na nivou ideologije i ideja. To znači da se u Srbiji politička  moć preselila iz izvršne vlasti u kabinet predsjednika - kazao je Klačar.

I politički analitičar iz BiH, Adnan Huskić, nije iznenađen ovom odlukom Vučića i njegovog SNS-a.

- Jasno je da je Vučić centar moći u Srbiji, najmoćnija politička figura. Sada imamo situaciju kakvu smo imali s Miloradom Dodikom u RS, da sa mjesta premijera pređe na mjesto predsjednika. Po toj logici premijer će biti neka osoba nižeg profila, manje eksponirana u javnosti, neko ko realno uopće nije prijetnja Vučiću. To pokazuje nekoliko stvari, prije svega na kom nivou se nalaze institucije i do koje mjere je razvijena demokratija na ovom području kada vi sa jednom osobom prenesete centar moći. Takva je ista situacija bila s Dodikom. Kada je on bio premijer niko nije znao koje su ovlasti predsjednika Rajka Kuzmanovića u RS. kad je Dodik postao predsjednik odmah je predsjednik centar svijeta i centar svega, a premijer postaje manje važna figura - rekao je Huskić.

Politička kontrola

Na pitanje šta to znači za regiju, Huskić je da se do sada pokazalo da je Vučićevo djelovanje, posebno vrlo loši odnosi koje on ima sa Dodikom, pokazalo  jednim faktorom blage stabilizacije u BiH.

- Zamislite situaciju u kojoj bi eksplicitnu podršku iz Srbije Dodik imao za sve što radi. Očekujem da bi dolazak Vučića na mjesto predsjednika trebalo da znači određeno smirivanje tenzija u regiji. Na kraju krajeva, ovo je pitanje uspostavljanja apsolutne političke kontrole koju SNS dosada imao. Po meni se radi o nekom logičkom slijedu stvari. Na neki način ne treba da budemo iznenađeni – kazao je Huskić.

Putinov model

Hrvatski analitičar, Žarko Puhovski, rekao je da je kandidatura Vučića Putinov model da ostane što duže u igri i on će pokušati redefinirati poziciju predsjednika kao prvog čovjeka, da se vrati u situaciju kakva je bila u vrijeme Tadića. 

- Što se tiče susjedstva, Vučić je čovjek koji se sigurno ponaša pristojnije od Nikolića i to će olakšati situaciju, napetost će biti manja, bit će manje skandala, ali se politika neće bitno promijeniti - rekao je Puhovski.