GLOBUS

Kina na oprezu nakon ubistva Kim Jong Nama

Zabrinutost zbog nestabilnosti

Fena

15.2.2017

Kina je na oprezu nakon ubistva polubrata Kim Jong Una na aerodromu u Maleziji, te postoji mogućnost da je zbog toga Peking poslao dodatne vojne snage na granicu sa Sjevernom Korejom, piše United Press International (UPI).

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je novinarima na redovnoj pres-konferenciji u srijedu da kineska vlada "obraća pažnju na izvještaje" koji se tiču ubistva Kim Jonga Nama, izvještava južnokorejska novinska agencija Yonhap.

- Veoma smo zainteresirani za napredak u ovom predmetu – rekao je glasnogovornik, dodajući da ne može potvrditi da li Kimova porodica boravi u Makau, specijalnoj administrativnoj regiji Kine.

Prema podacima seulske državne obavještajne službe, Kim Jong Nam je imao dvije porodice u Kini. Njegova prva supruga živi sa njihovim sinom u Pekingu, dok druga živi u Makau sa sinom i kćerkom.

Kina se boji nestabilnosti na granici koju dijeli sa Sjevernom Korejom.

Prema Informativnom centru za ljudska prava i demokratiju, nevladinoj organizaciji iz Hong Konga, ova vijest bi mogla biti razlog za odluku Pekinga da poveća broj vojnika na granici.

Hongkonška novinska agencija Oriental Daily News javlja da je Kina poslala 1.000 dodatnih vojnika na ovo područje, te da su lokalni stanovnici potvrdili njihov dolazak.

Peking za sada nije izdao saopćenje o najnovijim vojnim aktivnostima.