VIJESTI

Ambasador Muminah za Avaz.ba: Nema više sadake, s BiH želimo biti partneri

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH

Faruk VELE

16.2.2017

Prešli smo iz etape pružanja pomoći BiH u etapu koja se bazira na zasnivaju partnerstva, kaže na početku razgovora za „Dnevni avaz“ ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji, Hani bin Abdulah Muminah. Agilni diplomata koji obilazi brojne adrese u Sarajevu, ali i putuje diljem BiH, govori o mogućnostima saradnje naše zemlje i Saudijske Arabije, ali i BiH i zemalja u regionu. To je zanimljiv ugao iz kojeg mnogi uglavnom nisu do sada gledali na ovu zemlju koja je među prvima priznala BiH.

O svojevrsnoj pozitivnoj promjeni politike njegove zemlje prema regiji ambasador Moemina govori i u svjetlu nedavne posjete visoke delegacije BiH i Srbije Rijadu.

Čvrste veze

Kako vidite bilateralne odnose BiH i Kraljevine Saudijske Arabije?

- Mi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji smo itekako ponosni na dobre odnose Saudijske Arabije i BiH. Također, želim da kažem da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije, sa slugom dva Sveta harema, kraljem Selmanom bin Abdulazizom el-Saudom želi unaprijediti čvrste veze dvije zemlje na svim nivoima.

Naši odnosi sežu duboko u povijest. Oni se naslanjaju na trgovinske, obrazovne i socijalne veze. Jedan od dokaza da su odnosi između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH na zavidnom nivou jeste i činjenica da je Saudijska Arabija jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost BiH, stala na stranu BiH i pomogla joj da bude priznata kao nezavisna i suverena zemlja.

Trenutno je u toku realizacija više projekata Saudijske Arabije u vrijednosti većoj od 100 miliona eura, a bh. ministar, Mirko Šarović, tvrdi da je Vaša zemlja spremna povećati potraživanja na još 100 miliona eura. Kakvi su daljnji planovi u BiH i regionu?

- Posljednja posjeta visokih delegacija BiH i Srbije je bila posjeta na visokom nivou. Zajednički nastup delegacija dvije zemlje je bila određena vrsta pozitivnog iznenađenja, ali to je bila istovremeno izvanredna posjeta. U vremenu kada u odnosima između BiH i Srbije vladaju još određene nejasnoće, došla je posjeta koja je svjetlo za novi dan. Osim političara, u delegacijama je bilo mnogo biznismena koji su predstavljali razne sektore.

Delegacija je bila primljena na najvišem nivou. Imali su se priliku sastati i s kraljem Saudijske Arabije, slugom dva Sveta harema, kraljem Salmanom bin Abdulazizom el-Saudom, s kojim su razgovarali o načinima unapređenja i jačanja odnosa između BiH i Srbije, odnosno Saudijske Arabije.

hani-bin-abdullah-ambasador-saudijske-arabije-fe17-ak-1

Ako bismo napravili presjek i dali ocjenu ovih sastanaka koje je zajednička delegacija imala u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, vidjet ćemo da su to politički sastanci koji nose određen pečat ekonomije. Dakle, u tom kontekstu želim naglasiti da je zajednička delegacija imala priliku da se sastane s njegovim kraljevskim visočanstvom princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom el-Saudom, koji je predsjednik Generalnog komiteta za turizam i očuvanje nacionalnog naslijeđa. Delegacija se sastala s ministrom trgovine, ministrom okoliša, stambene politike i predstavnicima Vijeća vanjskotrgovinskih komora Kraljevine Saudijske Arabije.

U kontekstu govora o investicijama, želim da kažem da smo mi na tom zajedničkom bilateralnom nivou između BiH i Saudijske Arabije već prije nekoliko godina prešli iz etape pružanja pomoći BiH u etapu koja se bazira na zasnivaju partnerstva na ekonomskom i investicionom nivou.

Isto tako želim reći da je sluga dva Sveta harema pokrenuo viziju 2030 Kraljevine Saudijske Arabije koja ima za cilj da svi drugi resursi, osim nafte, budu usmjereni na investiranje. Moramo imati u vidu strateški geografski položaj Kraljevine Saudijske Arabije koja se nalazi između tri kontinenta, dakle, Azije, Afrike i Evrope. Kraljevina Saudijska Arabija je članica Grupe G-20. Ona se nalazi na petom mjestu zemalja po razvoju, a na 17 mjestu kao izvoznik.

Novih 100 miliona

Vratimo se tvrdnji ministra Šarovića o novim investicijama. Kako tu stvari stoje?

- Ministar Šarović je to izjavio na osnovu onoga što je vidio tokom posjete i na osnovu onog što je čuo od visokih zvaničnika Kraljevine Saudijske Arabije.
Između 2015. i 2016. godine Kraljevina Saudijska Arabija je zaista ušla u BiH kroz razne vidove investicija i garantova u BiH. Dakle, sa nekih 100 miliona eura raznih projekata. Ti projekti se odnose na unapređenje infrastrukture, obrazovanja. Nastojimo ovim projektima izgraditi jedno čvrsto međusobno povjerenje.
 
Očekujemo veliki broj međudržavnih bilateralnih sporazuma koji trebaju biti potpisani tokom ove i u narednim godinama. Također, mogu kazati da je njegova ekscelencija, ministar Šarović tokom ove posjete, a naročito prilikom susreta s predstavnicima Vijeća vanjskotrgovinskih komora Kraljevine Saudijske Arabije imao priliku da se uvjeri i osjeti ozbiljnost Vijeća vanjskotrgovinske komore u svom odnosu prema investicijama. BiH nije samo zemlja proizvodnje oružja.

hani-bin-abdullah-ambasador-saudijske-arabije-fe17-ak-24

Ona ima velike kapaciteti u poljoprivredi i industriji. Činjenica je da je obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Saudijske Arabije mali. Mi očekujemo u 2017. godini da će taj obim biti izuzetno povećan. Predstavnici BiH ne trebaju ostati zatvoreni, već da se otvore prema kolegama iz Saudijske Arabije.

Kada je donesena vizija 2030, mnoge zemlje su bile pesimistične. Pitali su se kako će Saudijska Arabija prijeći iz ere nafte u vrijeme investicija u raznim poljima, među kojima je i IT sektor. Sada vrijedno radimo na ostvarenju onog što smo zacrtali. Kada je usvojena vizija 2030, izvoz proizvoda, osim nafte, je bio 16 posto. Sada je 18 posto. Učešće privatnog sektora je povećan na 40 posto. Strane investicije su povećane. Sve su to pokazatelje koji nas ohrabruju... Sada da se vratim pitanju privlačenja stranih investitora iz Saudijske Arabije u BiH.

Zakonski okvir za privlačenje stranih investicija u BiH trebaju biti korigirani.

Ne možemo govoriti o privlačenju investicija sve dok postoje određene restrikcije, recimo vize za saudijske državljane za BiH. Zakoni koji se odnose na privlačenje stranih investicija još su tvrdi i nisu fleksibilni, nisu moderni, ne idu ukorak s vremenom.

Poznajem neke biznismene koji su htjeli da u BiH osnuju svoje kompanije. Oni su morali ovdje provesti između tri i četiri mjeseca. Stoga od BiH, njenih nadležnih institucija koje se brinu za privlačenje stranih investicija tražimo da poprave atmosferu za privlačenje stranih investicija.

Svakako očekujemo da postoji određena finansijska kontrola u ovom poslu investiranja. Imajući u vidu prirodne ljepote koje odlikuju BiH, rijeke, planine, šume, bilo bi isto tako dobro da BiH odobri stranim državljanima kupovinu nekretnina. Barem jedna nekretnina za jednog stranog državljanina. BiH posjeduje ogromno blago, blago za investicije i u energetici i u privredi i u turizmu i drugim granama. No, BiH mora prilagoditi svoje zakone koji će privlačiti strane turiste i garantirati im investiranje u BiH.

Projekt na Drini

Kralj Saudijske Arabije izrazio je spremnost da podrži infrastrukturni projekt na Drini putem Saudijskog fonda za razvoj koji će povezivati BiH i Srbiju. O čemu se radi?

- Sama ideja investiranja zajedničkog projekta između BiH i Srbije je posljedica prisustva dvije delegacije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Sami nastup dvije delegacije je doveo do ideje o pokretanju takvog zajedničkog projekta između dvije zemlje.

Još nema ništa detaljno. Ostavljeno je dvjema zemljama da se dogovore o prirodi projekta. Stvar je da taj projekt treba biti jedan simbol povezivanja dva naroda. BiH i Srbija moraju se okrenuti prema budućnosti. Moraju gledati više u budućnost nego u prošlost. Kako bi bili na usluzi i generacijama koje dolaze. U isto vrijeme čuvajući, naravno, svoje vjersko, kulturno i povijesno naslijeđe.

Nedavno su ministri Ismir Jusko i Zorana Mihajlović napisali jedno pismo namjere u kojem traže novac za realizaciju jednog takvog projekta. Je li Saudijska Arabija zainteresirana za takvu ideju?

- Što se tiče izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda, želim da kažem da sam se raspitivao za ovaj projekt. Koliko sam saznao, to je još u fazi ideje. Nisam uspio saznati da postoje neke studije za izvedbu projekta, da postoji trasa kojom će prolaziti, da se zna dužina puta... To je u fazi samo jedne ideje. Ali, Saudijska Arabija će uvijek biti uz razvoj BiH. Uvijek će nastojati da pruži što može kako bi doprinijela razvoju BiH. Što se tiče infrastrukturnih projekata, veoma je bitno da Saudijski biznismeni mogu računati na određenu zaradu. Oni su u mnogim zemljama realizirali uspješne projekte, zašto ne bi uspjeli u BiH?

hani-bin-abdullah-ambasador-saudijske-arabije-fe17-ak-16

Želim da kažem, kada govorimo o ovim stvarima, ne trebamo biti emotivni. Sluga dva Sveta harema, kralj Selman bin Abdulaziz el-Saud je puno donirao i pomogao i u BiH i van BiH. Za neke oblike pomoći se zna, za neke ne zna. Što se tiče ovog projekta, treba uzeti u obzir specifikaciju projekta, njegovu opravdanost, kolika je korist od samog projekta koja će biti vraćena građanima.

Dakle, BiH je prešla iz faze sadake u fazu realnog sagledavanja investicija? To je dobra vijest.

- U kontekstu mojih odgovora na prethodna pitanja želim kazati da sam upravo to i htio potencirati. Veoma je bitno da smo prešli iz faze pružanja pomoći i podrške u period partnerstva između BiH i Saudijske Arabije.

Mi stojimo uz BiH

BiH se u posljednje vrijeme nalazi pred izazovima dizanja političkih tenzija, pa čak i strahova o nestabilnosti. Kako Saudijska Arabija gleda na te izazove?

- Želim ponoviti da su odnosi između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije historijski i sežu duboko u povijest. BiH i Saudijska Arabija imaju saradnju kada učestvuju u međunarodnim organizacija i u UN-u. Također, imamo zajedničku podršku kada jedna strana kandidira za pozicije. BiH i Kraljevina Saudijska Arabija međusobno pružaju podršku u zajedničkim pitanjima koja budu iznesena u međunarodnim organizacijama i u UN-u. Kraljevina Saudijska Arabija je bila uz BiH u vrijeme kada je BiH međunarodno priznata. Kraljevina Saudijska Arabija će uvijek ostati uz BiH.

Borba protiv terorizma

Vaša zemlja je i ranije iskazivala spremnost da se zajedno s BiH bori i protiv izazova terorizma. Šta BiH i Saudijska Arabija  mogu učiniti u borbi protiv terorizma na ovim prostorima i u svijetu?

- Saradnja između naše dvije zemlje koja je osvjedočena potpisivanjem brojnih bilateralnih sporazuma. Jedan od sporazuma koji je potpisan između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH je i Sporazum o borbi protiv organiziranog kriminala. Ovaj sporazum je sveobuhvatan i on svakako sadržava i elemente koji govore o zajedničkom suprotstavljanju i izazovima ekstremizma i terorizma.

Ono što želim da kažem jeste da je Kraljevina Saudijska Arabija već odavno bila izložena prijetnji terorizma. Neki teroristički napadi u našoj zemlji su bili počinjeni od obavještajnih struktura nekih zemalja. Kraljevina Saudijska Arabija se zato bori protiv pošasti terorizma i kroz zajedničke napore na međunarodnom nivou.

Tako da je Kraljevina Saudijska Arabija predložila i finansirala osnivanje međunarodnog centra za borbu protiv terorizma koji radi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Saudijska Arabija je u sklopu njenih napora na polju borbe protiv terorizma postala član međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a, osnovali smo islamsku koaliciju za borbu protiv terorizma koja okuplja 40-ak zemalja. Osim toga, mnoge zemlje svijeta su dale podršku formiranju ovoga saveza. Ovaj savez se bori protiv svake vrste terorizma i ekstremizma i svakog stranog prisustva koje može dovesti do neželjenih oblika.

Želimo reći još da se pošast terorizma ne može pobijediti samo vojno. Osnovali smo centar koji ima za cilj da pomogne svima koji su bili izloženi tim ekstremističkim idejama i do koje su doprle ideje i uzele svoj danak. Dakle, ovi centri nastoje da ljudima ukažu na pogrešne činjenice koje se nalaze u tim idejama. Nastoje da rehabilitiraju ove ljude.

Što je bitno, što se tiče terorizma i ekstremizma, moramo mu se suprotstaviti i medijski i ideološki. Ne samo, dakle, vojno. To i radimo. Ne radimo samostalno. Radimo s nizom vodećih svjetskih zemalja, među kojima su SAD, Britanija, Rusija, Turska. BiH je jedna od tih zemalja. I BiH je bila izložena određenim terorističkim prijetnjama, a Kraljevina Saudijska Arabija i BiH svakako mogu da sarađuju na ovom polju u okvir potpisanih sporazuma, te da razmjenjuju informacije vezano za ovakav oblik prijetnje čovječanstvu.