CRNA HRONIKA

Rasemin brat Emin jecajući o Ekremu Keči: Trebao je biti protjeran iz SAD, moja sestra ga je spasila!

Potresna ispovijest

H. Č/ M. M.

16.2.2017

Strašno zlodjelo, ubistvo i samoubistvo koje se dogodilo 13. februara u ranim jutarnjim satima u američkom gradu Des Moinesu, najvećem i glavnom gradu američke savezne države Iowa potreslo je SAD, ali i BiH. Strašno nedjelo počinio je 58-godišnji Ekrem Kečo rodom iz Gornjeg Žeželova, općina Kiseljak, koji je zaklao svoju suprugu, 51-godišnju Rasemu iz Prokosa u općini Fojnica, te je nakon toga presudio i sebi tako što se ubo nožem u vrat.

Prema navodima američkih medija, Ekrem Kečo je imao zabranu prilaska supruzi i njihovom maloljetnom djetetu, zbog ranijeg nasilnog ponašanja. To je za Avaz.ba potvrdio i Emin Merdžanić, jedan od četiri brata od ubijene Raseme Kečo.

Skrhan bolom gubitka sestre Raseme, Emin je započeo priču.

- O ovom ubistvu su iz SAD-a najprije obavijestili mog najmlađeg brata Ibrahima.Kad smo provjerili, rečeno nam je da je Rasema ubodena u vrat. Oni su jedno vrijeme živjeli odvojeno i navodno je tu noć pušten uz nekakvu kauciju. Čim je došao kući počinio je to zlodjelo. Nas četiri njena brata i jedna sestra smo duboko potreseni. Pitao sam hoće li je dovoziti ovamo da se pobrinemo za ukop, rekli su mi da će je ukopati u SAD - uz prekide i jecaje govori Rasemin brat Emin i nastavlja.

- Otišli su poslije rata u SAD , što se ono kaže trbuhom za kruhom. Nikad nisu dolazili u Fojnicu, moja sestra nije mogla doći jer je on bio uvijek problematičan. Uvijek je bila kao u nekom behutu. Prije sedam ili osam godina on je trebao biti protjeran iz SAD-a, moja sestra ga je spasila da ostane tamo. Čuo sam se sa njom i nisam je pitao za njega jer znam kakav je i ovdje bio, a kamoli tamo. Živjela je sa dvoje djece, jedno maloljetno, a njen sin iz prvog braka bio je odvojen od njih. On se malo bolje snašao, a i ima završen fakultet - kaže Merdžanić i dodaje.

- Nisam se nikad upoznao sa njegovim roditeljima. Sa sigurnošću tvrdim da motiv ubistva nije ljubomora, to je samo bila mržnja prema njoj od strane njega. Kako smo čuli on je imao zabranu prilaska kući u kojoj je Rasema živjela, zbog ranijeg nasilničkog ponašanja i nasilja. Ona je radila po 4 sata, a poslije toga radila kućne poslove. Šila je i plela... Jednostavno, morala je od nečeg živjeti,  zakjučuje u razgovoru za Avaz.ba njen brat Emin Merdžanić.