REGION

Trumpov plan za Hrvatsku: Šalje vojsku u Slunj i Udbinu

Veliki projekt saradnje

(A. Z.)

15.2.2017

Hrvatska, uprkos promjeni američke administracije, ne odustaje od velikog projekta saradnje s američkim Ministarstvom odbrane. 

Prema tom planu, koji se oslanja na strateški plan odvraćanja ruskog prodora na Zapad i prema Jadranskom moru, u Republici Hrvatskoj bilo bi razmještena divizija vojske SAD-a. 

To je, tvrde izvori Expressa, upoznati s detaljima, oko 5.500 vojnika s borbenom opremom i kompletnom logistikom. Oni bi, prema istom planu, bili razmješteni na dvije lokacije: poligonu Slunj i vojnom kompleksu Udbina, gdje se nalazi i sletno-poletna pista. 

Tako bi bio stvoren svojevrsni hub s kojeg bi Amerikanci rotirali svoje snage dalje u Evropu, pogotovo na područja gdje je potrebna snažnija prevencija od starateških prijetnji vojske Ruske Federacije. Pentagon bi uložio ozbiljne novce u gradnju i modernizaciju potrebne infrastrukture u našoj zemlji: luku Rijeka (doprema opreme brodovima), modernizaciju željezničke pruge od Rijeke do Karlovca te vojnu infrastrukturu na Slunju i Udbini. 

Većina ljudi na Zapadu strahuje od trećeg svjetskog rata. Hrvatska bi, kako sad stoje stvari, sama trebala finansrati dionicu pruge od Karlovca do Slunja. Procjene pokazuju da bi investicija dosegla oko 1,5 milijardi američkih dolara. 

Kakva će zaista biti politika američkog predsjednika, Donalda Trumpa, prema sigurnosti Evrope, a time i Hrvatske, za sada se samo može nagađati. Evo zašto. Njegove riječi govore jedno, a imenovanja najbližih saradnik drugo, tako da su analitičari spali na pokušaje tumačenja nekih simboličnih gesti, kao što se nekad pokušavalo razaznati što se krije iza zidina Kremlja. 

Trump je, naime, najavio jačanje američkih oružanih snaga, ali i zatvaranje Amerike u izolacionizam. Kao neprijatelja ne vidi ruskog predsjednika, Putina, i njegove vojno-špijunske igre na istoku Evrope, nego Kinu. 

Najvažnije od svega, NATO savez je proglasio zastarjelim, a američkim saveznicima u Evropi, u koje spada i Hrvatska, najavio je da SAD više neće subvencionirati njihovu odbranu. 

Među evropskim vođama vlada opravdana bojazan da će Trump zaista predati Evropu u ruke Rusima i odustati od transatlantskog savezništva koje traje od Drugog svjetskog rata. Istodobno, Trumpovo imenovanje generala Jamesa Mattisa za ministra odbrane govori sve suprotno od toga. 

Taj nositelj odlikovanja Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom je dobro poznat hrvatskom vojnom i političkom vrhu. Bio je na čelu zapovjedništva za transformaciju NATO-a u vrijeme kad je Hrvatska pristupala savezu zajedno s Albanijom 2009. godine. 

Visokim hrvatskim priznanjem za zasluge u podizanju međunarodnog ugleda hrvatskih oružanih snaga odlikovao ga je 2013. tadašnji predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović. Kod Mattisa je u Washingtonu gostovao bivši načelnik Glavnog stožera OSRH, Drago Lovrić. Mattis je čovjek NATO saveza. To je potvrdio i na svoj prvi dan stupanja na dužnost, kad je telefonom nazvao glavnog sekretara NATO saveza, Jensa Stoltenberga, i podržao odbrambeni savez u tom razgovoru. 

Od ostalih važnih telefonskih razgovora nazvao je svoje pandane u Britaniji i Kanadi, a nakon toga i u Njemačkoj, Francuskoj te Izraelu. Da se ne slaže u svemu sa svojim šefom Trumpom pokazao je i izjavom na temu američke obavještajne zajednice. 

Trump je, naime, prije imenovanja rekao da njemu obavještajni brifinzi ne trebaju jer je on pametan čovjek koji i bez njih zna što treba. Mattis je, suprotno tome, odmah po stupanju na dužnost dao izjavu u kojoj hvali američke obavještajne službe zbog profesionalnosti.