VIJESTI

Josip Juratović za Avaz.ba: Njemačka i EU stoje iza cjelovitosti BiH

Član Odbora za vanjsku politiku i poslanik Bundestaga za naš portal

A. BAJRAMOVIĆ

16.2.2017

Poslanik Bundestaga, Josip Juratović, oduševljen je izborom Frank-Waltera Steinmeiera za predsjednika Njemačke, kojeg je i lično podržao uoči i tokom glasanja.

U razgovoru za Avaz.ba kaže da se radi o čovjeku koji je uvijek spreman saslušati, iskreno reći svoje mišljenje i koji je uvijek spreman na dijalog za mir, bez obzira koliko on bio iscrpljujući.

Najpopularniji političar

- Steinmeier stoji iza toga da je bolje voditi tisuću dana pregovore, nego jedan dan rata. Koliko ga cijene politika i društvo najbolje pokazuju ankete na kojima već godinama kotira kao najpopularniji političar Njemačke. A i činjenica da su tri najveće stranke Njemačke podržale njegov izbor, potvrđuje moje visoko mišljenje o njemu – dodaje Juratović.

Njemačka vanjska politika neće se mijenjati, tvrdi Juratović, pa će pomoć zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU biti nastavljena.

Njemačko – britanska inicijativa za BiH je Steinmeirovo djelo, a iako je uloga predsjednika Njemačke više reprezentativna, Juratović je uvjeren da će se, zbog njegovog iskustva na vanjskopolitičkom planu, pratiti ono što govori Steinmeier.

Vanjska politika SAD već dugi niz godina ima neke druge prioritete, pa smo poslanika SPD-a Njemačke i člana Odbora za vanjsku politiku Bundestaga pitali može li se očekivati aktivnija uloga ove zemlje na Balkanu, posebno u BiH.

- Činjenica je da je u EU zavladala i neka vrsta zamora oko proširenja EU za koji je, pak, po mom mišljenju najviše odgovorna domaća politika Zapadnog Balkana. Njemačka je dokazala svoju odgovornost i stoji, kao i EU, za cjelovitu BiH, između ostalog i iz sopstvenih sigurnosnih razloga. Njemačka ne može prisiliti na drugačiju politiku od one koju je narod u BiH izabrao. Pošto se njemačka politika temelji na EU-vrijednostima, nama je nemoguće podržavati politiku koja se bazira na nacionalizmu. Dakle, Njemačka i EU stoje za cjelovitost BiH, a kako će narodi u BIH živjeti o tome odlučuju sami – ističe Josip Juratović.

josip-juratovic-2

Juratović: U BIH se na jednoj strani sa pravom govori o srpskome separatizmu, ali na drugoj strani postoje bošnjački i hrvatski nacionalizam

Obećava da će uvijek biti na strani žrtve, ali se pita zašto se pitanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pokreće upravo sada, pred predsjedničke izbore u Srbiji.

- To može samo koristiti srpskim nacionalistima, a žrtvama sigurno ne. Da bi žrtve dobile svoju pravdu trebaju na suprotnoj strani istomišljenike, koji će se u Srbiji staviti na stranu žrtve, a njih će pak dobiti kad se solidariziraju sa žrtvama na drugoj strani. Za jedne i druge žrtve najveći neprijatelji su nacionalisti, i to u sopstvenim redovima, koji uostalom jako dobro jedni drugima idu na ruku. Sve dok to narod ne shvati, bit će vječna žrtva nacionalizma – pojašnjava Juratović.

Prijatelji umjesto neprijatelja

Situaciju na Balkanu je složena, Evropa je veoma oprezna i zainteresirana za ovaj region, ali Međunarodna zajednica ima ograničene mogućnosti i može pomoći samo onoliko koliko joj bh. političari dopuste. Juratović, međutim, nema osjećaj da im se žuri u EU.

- U BIH se na jednoj strani sa pravom govori o srpskome separatizmu, ali na drugoj strani postoje bošnjački i hrvatski nacionalizam, pri čemu nacionalisti sva tri konstituivna naroda podrazumijevaju demokraciju kao vlast većine kojoj se manjina mora podrediti. To sigurno nema nikakve veze sa demokracijom kakva vlada u EU, a koja se zasniva na ljudskim pravima, gdje većina odlučuje a koliko je ta odluka dobra mjeri se ravnopravnošću i zaštitom manjina. Dakle, budućnost BiH i cjelokupnog Zapadnog Balkana će ovisiti od toga kad će to svi građani BiH prihvatiti. Narod u BiH mora shvatiti da se mora uključiti u aktivno kreiranje politike, umjesto da prepusti drugima da odlučuju umjesto njih, jer onda imaju život kakav drugima odgovora. Ako BiH želi mir i prosperitet, ako želi da mladi ne napuštaju zemlju, među svim narodima BiH i njihovim susjedima mora tražiti prijatelje umjesto neprijatelja – poručuje Juratović.