BIH

Evropski parlamentarac Jasenko Selimović Avaz.ba: Neće biti ništa od federalizacije BiH

Nakon što je danas Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

M. D.

15.2.2017

Nakon što je Evropski parlament danas usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, Jasenko Selimović, zastupnik švedskih Liberala u ovoj instituciji EU, za Avaz.ba je pojasnio šta zapravo danas usvojena rezolucija donosi.

Važan korak

Selimović je u razgovoru za Avaz.ba potvrdio da je danas usvojena Rezolucija od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, te da danas usvojeni dokument treba posmatrati iz više uglova.

"Kao prvo, Rezoluciju treba podržati, jer se kroz nju pozdravljaju koraci koje je Bosna i Hercegovina napravila na svom putu ka EU. Komisija primjećuje pozitivne korake i usvajanjem ove Rezolucije im daje vjetar u leđa. Ovo je, bez ikakve sumnje, važan korak za BiH na njenom putu ka članstvu u EU", kaže Selimović za Avaz.ba.

Uoči današnje sjednice Evropskog parlamenta, svjesno ili nesvjesno je pokrenuta priča o navodnoj dodatnoj "federalizaciji" Bosne i Hercegovine, a Selimović tvrdi kako od toga neće biti ništa, te da ta ideja nema nikakvo uporište u Evropskom parlamentu.

"Druga stvar koju je izuzetno bitno istaći, jeste pitanje te neke federalizacije. Evropski parlamentarci su uglavnom poskidali amandmane hrvatskih predstavnika, jer ideja o federalizaciji nema nikakve podrške u EU. Niko nije za to da se prave drastične promjene u jednoj zemlji", kaže Selimović, pa nastavlja.

"Vidite, jedna država koja ima već sada ogromnu administraciju, mi pričamo o broju od 130 ministara, nema potrebu za dodatnu federalizacijom. To je nonsens. U BiH i Hrvatskoj ova je priča imala velikog odjeka, ali ovdje u EU svima je jasno da se to ne treba raditi".

Prebacivanje fokusa

Selimović je istaknuo i problem nacionalizma kod pojedinih bh. političara, što svakako otežava put BiH ka EU.

"Meni se čini da je jedan od velikih problema BiH da su nacionalistički orijentisani političari nekažnjeno mogli da provode svoju politiku zadnjih 20 godina. Iako postoji mogućnost da se to zaustavi, kada nekog 20 godina ne kažnjavaš, onda i drugi počnu raditi, jer vide da im prolazi. Čini mi se da je to jedan problem koji svakako treba preduhitriti".

Generalni zaključak danas usvojene Rezolucije o BiH svakako nije federalizacija, već nešto sasvim drugo, tvrdi naš sagovornik.

"O federalizaciji ne treba trošiti vrijeme, jer ta ideja nema podršku. Međutim, ono što je ključno u ovoj Rezoluciji jeste prebacivanje fokusa na reforme kako bi se država napravila da bude funkcionalna i pravna. Sve to piše u izvještaju komisije, a pitanju federalizacije, ponavaljam, ne treba pridavati veliku pažnju", zaključio je Selimović.

U nacrtu ovog dokumenta jasno se pozivaju sve strane u BiH da prevaziđu svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u Evropskoj uniji, a Rezoluciju je podržalo 496 zastupnika, 132 su bila protiv, dok je 67 bilo suzdržano.