CRNA HRONIKA

Kamion polomio most i survao se u korito Prače (FOTO)

Nesvakidašnja nezgoda bez povrijeđenih osoba

Al. B.

15.2.2017

Kamion sa prikolicom natovaren bukovim trupcima polomio je željeznu konstrukciju Kliskinog mosta kod Hrenovice i survao se u korito rijeke Prače.

Zbog posljedica nezgode u kojoj srećom nije bilo povrijeđenih saobraćaj na lokalnoj cesti Hrenovica – Mesići potpuno je obustavljen do daljnjeg.

Inače, dvadesetak kilometara dugu, usku dionicu nekadašnje željezničke pruge, na putu od Sarajeva i Pala prema Podrinju, koristili su samo rijetki koji su željeli izbjeći planinski prijevoj Romanija.

Prijevoznici su je birali jer je kraća.

Uviđaj na mjestu nezgode obavili su pripadnici MUP-a BPK Goražde, koji su nadležne institucije obavijestili o potrebi obustavljanja saobraćaja na ovom putu.

Prema riječima načelnika Općine Pale u FBiH, Asima Zeca, ovo je još jedna potvrda da, ne samo ovoj lokalnoj zajednici, već i kompletnoj istočnoj Bosni, zbog transporta roba treba magistralna ili cesta većeg nivoa.

- Izgradnja ceste Sarajevo – Pale – Prača – Mesići obaveza je države još od 1978. godine kada su tadašnje vlasti odlučile da ukinu prugu, a obećali magistralnu cestu. To je argument koji ne može niko pobiti. Mislim da ova dionica treba biti dio trase budućeg autoputa Sarajevo – Beograd, jer u pitanju je pravac koji bi omogućio najkraću vezu glavnog grada sa Podrinjem, a pogotovo što bi se njenom izgradnjom zaobišli zimi neprohodni i rizični planinski prevoji poput Romanije. To bi svakako bila i pomoć razvoju ovog kraja – dodaje Zec.