VIJESTI

Pomoć iz BiH stigla u Burkinu Faso

Humanitarni kontejner EMMAUS-a

Fena

15.2.2017

Humanitarni kontejner za pomoć stanovništvu u afričkoj zemlji Burkina Faso, koji je bh. nevladina humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti - EMMAUS poslala u oktobru 2016, stigao je na odredište.

Zahvaljujući pomoći i prilozima građana BiH, ali i velikom zalaganju uposlenika MFS - EMMAUS, 608 djece iz sela Guessna i Tangesine u Burkini Faso moći će pohađati tekuću školsku godinu.

Pomoć se uglavnom sastoji od 1.000 paketića za djecu, koje su pakovala i pripremala djeca sa područja općine Srebrenik, a u kojim su školski pribor i ruksaci, prehrambeni i higijenski paketi, sanitarije i pločice za opremanje učionica, građevinski materijal i poljoprivredni alat.

Dio pomoći čini i odjeća i obuća koju su donirali građani u humanitarnim kontejnerima postavljenim u Tuzli, Srebreniku i Gračanici te odjeća koja je donacija tržnog lanca "Bingo".

Također, prikupljena su i novčana sredstava za stipendiranje 608 djece za školsku 2016./2017. u selima Guessna i Tangesine.

Navedena humanitarna akcija realizuje se već treću godinu pod nazivom "Testiraj svoju humanost - pomozi mi da i ja završim školu".

Inicijator je bila mreža partnerskih organizacija Bosna - Burkina Faso - Francuska (BBF), saopćeno je iz MFS - EMMAUS.