VIJESTI

Ministar Brende: Više od 17.000 bh. građana živi u Norveškoj, to je velika dijaspora i jako dobro su integrirani

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške u posjeti BiH

E. Ma.

15.2.2017

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børge Brende posjetio je Bosnu i Hercegovinu gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova naše zemlje Igorom Crnadkom.

Nakon sastanka u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH na konferenciji za medije rekli su nema otvorenih pitanja te su potcrtali snažno prijateljstvo između dvije zemlje.

- Za nas je ovo važna posjeta jer je posljednji put ministar Norveške bio u posjeti prije 13 godina. Mi imamo dobre odnose bez ikakvih otvorenih pitanja i teškoća. Prije svega razgovarali so o situaciji u Jugositočnoj Evropi jer je ministar Brande bio u Beogradu, Zagrebu i Prištini, a ja sam prenio naš stav da BiH mnogo ulaže u regionalni mir, stabilnosti i razvoj - kazao je Crnadak dodajući da je upoznao norveškog ministra da je BiH prošle godine imala najveći napredak kada su u pitanju evropske integracije.

Brende je poručio i da Norveška snažno podržava BiH na putu ka Evropskoj uniji.

- Mislimo da je prisustvo EU u Jugoistočnoj Evropi od presudne važnosti i da će EU ovdje igrati važnu ulogu. Zato se nadamo da će BiH što prije uspjeti da primi status kandidata - kazao je Brende.

On je rekao da će Norveška nastaviti investirati u BiH.

- Više od 17.000 bh. građana živi u Norveškoj, to je velika dijaspora i jako dobro su integrirani i veoma vrijedni - rekao je Brende.