HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Četiri decenije postojanja institucije od značaja za cijelu Hercegovinu

Jubilej Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar

Autor:M. SMAJKIĆ

15.2.2017

Baš kao i prije 40 godina, kada je u Narodnom pozorištu Mostar svečano proglašen Univerzitet „Džemal Bijedić“, jučer je u ovoj najstarijoj teatarskoj ustanovi u Hercegovini održana svečana akademija povodom četiri decenije osnivanja i rada te visokoškolske institucije.

 Doprinos razvoju

Tog 14. februara 1977. godine Mostar je, kako je to podsjetio rektor Univerziteta, Sead Pašić, postao četvrti bh. i 18. jugoslavenski univerzitetski grad.

Otad do danas, kazao je dr. Pašić, Univerzitet je prošao burno razdoblje, od prijeratnog rasta i razvoja u instituciju od značaja za čitavu Hercegovinu, kroz agresiju, do obnove i poslijeratnog razvoja. 

Rat je, nastavio je rektor, na najgrublji način prekinuo dotadašnji razvoj Univerziteta, jer je tada ova visokoškolska ustanova ostala bez svojih objekata, opreme i većeg dijela nastavnog kadra. 

jubilej-sead-pasic

Pašić: Moderna institucija

Međutim, kako je naglasio, iako je opstanak Univerziteta vrlo ozbiljno bio doveden u pitanje, već akademske 1993. i 1994. godine, uprkos žestokim borbenim dejstvima i s malim brojem nastavnika i saradnika, započet je nastavak obrazovnog procesa.

Od završetka agresije na BiH do danas diplome na toj visokoškolskoj ustanovi steklo je 14.500 studenata te skoro 200 doktora nauka. 

- Ponosni smo što su studenti koji su u ovom periodu studirali i diplomirali na našem univerzitetu dali značajan doprinos privrednom, kulturnom i političkom životu grada, regije i znatno šire. Univerzitet „Džemal Bijedić“ danas je moderna, integrirana akademska visokoškolska institucija - kazao je Pašić.

Jučerašnjem događaju prisustvovala je i rektorica Sveučilišta Mostar, Ljerka Ostojić, koja je izjavila da je s velikom radošću došla na svečanost.

- Ovo je mostarski Univerzitet, Univerzitet u mom gradu i to što Mostar ima i Univerzitet i Sveučilište je nešto što samo može donijeti dobro našem gradu, a pogotovo našoj mladosti - poručila je Ostojić. 

 Veći uspjesi  

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, Elvira Dilberović, podvukla je da Univerzitet nije samo naučnoistraživačko-odgojni simbol Hercegovine nego i sve ono što čini konstitutivnost naroda u Mostaru, dok je resorni kantonalni ministar, Rašid Hadžović,poručio da ova visokoškolska ustanova u narednom periodu može bilježiti samo bolje i veće uspjehe.

unmo-jubilej-1

 Došle brojne zvanice

 Nagrade i zahvalnice

Svečana akademija održana je u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica, među kojima su bili i rektori i predstavnici svih javnih univerziteta u BiH, ali i Hrvatske, Slovenije i Srbije. To je bila prilika za dodjelu rektorove nagrade za najbolje studente, kao i zahvalnice, plakete i povelje istaknutim pojedincima koji su doprinijeli integraciji i razvoju Univerziteta. Akademiji je prethodilo polaganje cvijeća ispred biste "Džemala Bijedića" u krugu Rektorata.