BIH

Predstavnički dom u "fotofinišu" usvojio 5 zakona!

Nakon cjelodnevne rasprave federalizaciji

A. Du.

15.2.2017

22.55 Nakon cjelodnevne rasprave o federalizaciji BiH, Predstavnički dom Federalnog parlamenta večeras je ipak uspio usvojiti sve zakone koji su bili na dnevnom redu, uključujući i program rada Vlade FBIH za 2017. godinu.

Tako su usvojeni: Prijedlog Zakona o bankama, Prijedlog Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, Prijedlog Zakona o hraniteljstvu, Prijedlog Zakona o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi, sa amandmanima Vlade FBiH, te Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju neseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama.

20:20 Predstavnički dom izglasao je usaglašeni zaključak tri kluba iz pozicije da se održi vanredna sjednica na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta s ciljem etnonacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendecija koju je predložio Klub SDP-a.

Za ovaj zaključak glasali su poslanici SDA, SBB-a, te HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, te BPS-a, protiv su bili poslanici DF-a, SDP-a, SBiH.

18.45 I dalje traje užarena rasprava o prijedlogu SDP-a, budući da opozicija žestoko optužuje Klub SDA da radi izlaženja u susret HDZ-u želi preformulirati naziv rezoluciju.

Predsjedavajući Edin Mušić je rekao da "niko ovaj dokument ne želi eliminirati, već treba napraviti sinergiju i kvalitetan dokument".

Mušić je na glasanje stavio izjašnjenje o prijedlogu Kluba HNS-a, nakon čega su uslijedile žestoke reakcije poslanika iz opozicionih klubova koji su uzvikivali "ovo je skandal", "je li SDA za federalizaciju".

Nakon toga, Mušić je preformulirao naziv tačke dnenvog reda na način da je pročitao naziv rezolucije Kluba SDP-a, što je opet izazvalo burne reakcije.

18.10 Nakon skoro dvosatne pauze nastavljeno je zasjedanje Predstavničkog doma. Za to vrijeme su, prvenstveno klubovi SDA i HDZ-a, razgovarali o tome šta može prouzrokovati stavljanje na dnevni red prijedloga SDP-a o rezoluciji o osudi inicijativa za federalizacijom BiH.

Šef Kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić predložio je zaključak da se rezolucija ne razmatra danas, već da se organizira vanredna sjednica Predstavničkog doma o temi "rezolucija EP-a o federalizaciji", na kojoj će se Parlament o tome izjasniti.

15:51 Nakon što je Klub SDA zatražio pauzu kako bi se konsultirao o rezoluciji o federalizaciji, dodatnu pauzu od 30 minuta zatražio je i Klub HDZ-a BiH. Prethodno šef Kluba SDA Ismet Osmanović nije želio otkriti kako će poslanici ove stranke glasati o rezoluciji koju je predložio Klub SDP-a.

14:56 Rasprava o osudi federalizacije koja se spominje u Evropskom parlamentu trajala je skoro dva sata. Poslanik HNS-a Ivan Musa je reagirao na izjavu Dennisa Gratza koji je prethodno izjavio da je „otkada je Dragan Čović predsjednik HDZ-a došlo do iseljavanja Hrvata s prostora gdje su Hrvati većinski narod“, kazavši da to nije primjereno.

 Poslanik SDA Safet Kešo rekao je „i rezolucija koju je uvojio Evropski parlament ne obavezuje, ne znam otkud nama optimizam da će to nekoga obavezati“.

14:30 Mahir Mešalić iz Demokratske fronte (DF) je rekao da dolazi iz stranke čiji je predsjednik Hrvat (Željko Komšić op.a.). Obraćajući se zastupnicima iz, prije svega, HDZ-a kazao je da "zna da ih to nervira", ali  dodao je "ko ste vi da kažete da je on manji Hrvat od vas".

- Stav Kluba HDZ-a/HNS-a jeste da ne podržavamo da se u dnevni red uvrsti ova rezolucija. Radi se o vrlo ozbiljnom aktu. Mislim da se na narednoj sjednici može otvoriti rasprava. Sve su ovo, ipak, paušalne ocjene. Mislim da treba biti više argumenata. To su, ipak, neutemeljene impresije – rekao je šef Kluba HDZ-a, Jozo Bagarić.

14:09 Nakon toga otvorila se rasprava o fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“. Poslanica, Slavica Josipović (HNS), je rekla da je to bio „projekt međunarodne zajednice na onim prostorima gdje je HVO branio svoj teritorij“! Nezavisni poslanik, Ilhan Bušatlić, je rekao da je to neistina „jer su u Bugojnu uvedene dvije škole pod jednim krovom, a tu HVO nije uspio da odbrani svoj teritorij“.

13:39 Poslanik SDP-a, Damir Mašić, pred nastavak sjednice Predstavničkog doma javno je optužio predsjedavajućeg Edina Mušića (SDA) da je svjesno opstruirao umnožavanje materijala prijedloga rezolucije ovog doma o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta s ciljem etnonacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendecija, kojeg je podnio Klub SDP-a.

Mušić je rekao da je stav Kolegija  da se o zaključcima o incijativama izjašnjava na narednoj sjednici, jer je to praksa.

-Vi mi ne date priliku da obnašam poslaničku dužnost. Potpuno ste preskočili rezoluciju koju sam predao prije 4 sata. Je li ovo društvo jednog lica ili Parlament u kojem svaki poslanik sviđalo se to nekome ili ne ima pravo da podnosi inicijative. Ne vidim razloga da se ovako radi, da se ubija čak i pokušaj razmišljanja ili pokretanja incijativa. Molim Vas da se konačno iskopira rezolucija – kazao je Mašić.

Poslanik SDA, Safet Kešo, je rekao „stvari koje smatrate važnim, nemojte gurati sat ili dva prije sjednice“.

-Očigledno da ovdje ima pozadine, jer vam je očigledno problem tekst rezolucije – kazao je on.

Mušić je rekao da nikada nikome nije uskratio poslaničko pravo da iskoristi pravo da se poslovnički obrati u Parlamentu.

-Mi smo u ponedjeljak održali sjednicu Kolegija. Ni u pomisli nije bio ovaj materijal. Obzirom da je jutros došao, a vi insistirate na njemu ja ću isključivo postupiti po poslovniku. Na određenim portalima se ova rezolucija pojavila čak tri sata prije zasjedanja – kazao je on.

12:13 Poslanik Naše stranke Dennis Gratz, između ostalog, je pitao da li će se reagirati zbog toga što je potpredsjedavajuća Doma, Vesna Švancer, prvostepeno osuđena.

-Znam da smo svi nevini dok se u potpunosti ne utvrdi krivica drugostepenom prsudom. Ali ovdje imamo činjenicu da je osoba prvostepeno osuđena, a šef kluba SBB-a nije reagirao. Da li će barem doći do zamrzavanja njenog statusa u smislu zaštite integriteta ovog Doma – upitao je Gratz.

11:02 Počela je sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Incijativa SDP-a, s prošle sjednice, prema kojoj se zadužuje Vlada Federacije BiH da obustavi sve postupke privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH, do stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji u FBiH i Zakona o općem i javnom dobru FBiH, kojeg treba u roku od 60 dana utvrditi i Parlamentu FBiH uputiti u redovnu proceduru nije podržana.

Poslanik SDP-a, Damir Mašić, upitao je Vladu FBiH koliki je deficit Zavoda PIO/MIO uz napomenu da ima informacije da je on navodno 360 miliona KM težak.