GLOBUS

Ko je europarlamentarac koji je šokirao BiH: Učestvovao na obilježavanju dana RS-a, otvoreno podržao Grujičića...

Edouard Ferrand iznio niz suludih tvrdnji

M. MULAHUSEINOVIĆ

14.2.2017

Evropski parlament danas je razmatrao rezoluciju BiH, ali ono što je obilježilo zasjedanje jesu šokantne izjave Edwarda Ferranda, zastupnika u EU parlamentu, u javnosti BiH poznatom po tome što je učestvovao u nedavnom obilježavanju neustavnog dana RS, ali i otvorenoj podršci za novoizabranog načelnika Srebrenice, Mladena Grujičića.

Ferrand je rođen 25. aprila, 1965 godine u Lyonu, član je Nacionalnog fronta koju predvodi Marine Le Pen. Inače, ova desničarka stranka je veliki protivnik otvorene migracione politike, a liderka Le Pen je u više navrata najavila i moguće otcjepljenje od EU ukoliko pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Obnašao je brojne funkcije u državnoj službi, a poslanik je u Evropskom parlamentu od 2014. godine.

Ferrand je učestvovao i na paradi povodom neustavnog dana RS-a koja je 9. januara održana u Banjoj Luci , a zajedno s njim i kolega iz EU parlamenta te Nacionalne fronte Dominiq Bild. 

O tome je svojevremeno pisao i DW.

Aktivan je na Twitteru, a nakon lokalnih izbora u našoj zemlji čestitao je na trijumfu novizabranom načelniku Srebrenice, Mladenu Grujičiću koji je poznat po svojoj podršci lideru radikala u Srbiji, Vojislavu Šešelju.

- Čestitam vam na pobjedi na načelničkim izborima u Srebrenici. Ovo je pobjeda demokratije historijske pravde - napisao je tada na Twitteru.

Ironično ili ne, u junu 2015. godine imenovan je za potpredsjednika noovonastalog desničarskog kluba u EU parlamentu pod nazivom „Evropa naroda i sloboda“, kojom kopredsjedava Marine Le Pen zajedno sa holanđaninom Marcelom de Graaffom.

U francuskoj javnosti predstavljen je kao jedan od najbližih saradnika Le Pen.