REGION

Dačić, Vulin, Ljajić snažno podržali Vučićevu predsjedničku kandidaturu

Nakon što je danas postalo i zvanično

Fena

14.2.2017

Koalicijski partner Srpske napredne stranke (SNS) i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić pohvalio je u utorak navečer odluku predsjedništva SNS-a da srbijanski premijer Aleksandar Vučić bude zajednički kandidat za predsjednika Srbije.

Dačić je takvu odluku ocijenio “jedinom racionalnom i logičnom jer se njegovom (Vučićevom) pobjedom kao zajedničkog kandidata jamči politička stabilnost Srbije u sljedećem razdoblju”.

Vučića kao zajedničkog kandidata podržala je i Jedinstvena Srbija te koalicijski partner SNS-a - Pokret socijalista, kojega je čelnik Aleksandar Vulin ocijenio da je “Vučić garant stabilnosti i nacionalnih interesa i čovjek kojega je Srbija izabrala slijediti”.

Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić istakao je da će ta stranka podržati čelnika SNS-a kao zajedničkog kandidata vladajuće koalicije “čija je pobjeda važna i zbog nastavka evropskih integracija i zbog reformi”.

Ljajić je za agenciju Tanjug rekao da je odluka predsjedništva SNS-a da kandidira Vučića, logična i politički racionalna, jer on jedini ima šanse pobijediti u prvom izbornom krugu.

"U takvoj smo situaciji da kandidat vladajuće koalicije mora pobijediti u prvom izbornom krugu, jer drugi dovodi tog kandidata u vrlo neizvjesnu završnicu budući da bi kandidat opozicije sigurno animirao cjelokupno biračko tijelo opozicionog političkog bloka", rekao je Ljajić.

Predsjedništvo SNS-a u utorak je na zatvorenoj sjednici odlučilo kandidirati Vučića čime je razriješena dilema hoće li ta stranka podržati kandidaturu dosadašnjeg srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je iz iste stranke, a mandat mu istječe 31. maja. Glavni odbor SNS-a konačnu će odluka donijeti u petak, a izbori bi se trebali održati početkom aprila.