REGION

Vučić o predsjedničkoj kandidaturi: Vjerujem da ćemo tako lakše pobijediti

Premijer Srbije za RTS

M. M.

14.2.2017

Aleksandar Vučić, premijer Srbije objavio je danas predsjedničku kandidaturu ispred Srpske napredne stranke, a u emisiji „Upitnik“, na državnoj televiziji RTS, obrazložio je razloge svoje odluke.

- Ovo je pitanje od velikog značaja za Srbiju. Moja kandidatura ne znači da ne volim posao predsjednika Vlade, nego da želim što više doprinijeti ovoj zemlji. Rezultati naše Vlade su i više nego dovoljan pokazatelj. Mislim da smo u ove tri godine postigli značajne rezultate, a do kraja ove godine ćemo završiti ono što smo čekali 70 godina. Naravno, radi se o velikim infrastrukuturalnim radovima – započeo je Vučić.

Premijer Srbije je govorio i o njegovom odnosu sa Tomislavom Nikolićem, aktuelnim predsjednikom Srbije, koji je više puta izjavljivao da se nada Vučićevoj podršci kako bi se mogao kandidirati za funkciju predsjednika.

- Moja namjera je da i u budućnosti radim i sa Nikolićem. Nismo se sreli tokom današnjeg dana, ali smo ranije razgovarali. Neću da govorim šta je rekao o kandidaturi, jer ne želim da pričam našim privatnim razgovorima. On je apsolutno najbolji mogući kandidatat, ali zarad stabilnosti i kontinuiteta naše politike donijeli smo odluku da se ja kandidiram, jer mislimo da ćemo tako lakše da pobijedimo. – naglasio je Vučić.

Novinarka je upitala Vučića kakva je sada politička sudbina Tomislava Nikolića, ali premijer Srbije je prilično vješto izbjegao odgovor na to pitanje.

- Mislim da bi bilo dobro da nastavimo da sarađujemo, ali ovom momentu smo se zapitali da li bi smo tako mogli da pobijedimo. Ne bih isključio da Nikolić sada bude zadovoljniji nego ja. Mnogo volim Tomislava Nikolića, ali mnogo volim i Srbiju – zaključio je Vučić.