LIFESTYLE

Ova je poza, bez konkurencije, najopasnija u seksu

Posljedice mogu biti strašne

(A. Z.)

14.2.2017

Iako zvuči pretjerano, neke seks-poze doista mogu biti opasne. 

Ako težite za tim da postignete orgazam dok istovremeno dubite na glavi (što bi svakako bila jedna luda seks anegdota) vrlo je vjerovatno kako će neko završiti povrijeđen, a i u najgorem slučaju, slomiti nešto. 

I dok povrede povezane sa seksom nisu ništa novo, ono što su naučnici sada otkrili je činjenica kako zaista postoji "najopasnija seks poza". 

Naime, čak u usporedbi s najluđim pozama Kama Sutre, pobjednica u učestalosti povreda je česta i vrlo prakticirana "kaubojka", odnosno poza u kojoj je žena gore. 

Prema novoj studiji, upravo je kaubojka glavni krivac za preko 50 posto slučajeva zabilježenih fraktura penisa. Kod takve ozlijede doslovno dolazi do pucanja penisa, praćeno glasnim zvukom "krc" uz traumu tvrdog tkiva čiji je rezultat oticanje i podljev krvi. 

Zapravo se radi o pucanju membrane nabreklog tkiva penisa koje zahtijeva imobilizaciju, a u težim slučajevima i operaciju. Ono što je tragično je, da velik broj muškaraca, najčešće zbog srama, u slučaju takve povrede ne traže pomoć doktora na vrijeme.  

Istraživanje objavljeno u američkom Dnevniku urologije otkriva da muškarci u prosjeku čekaju i do šest sati nakon takve vrste povrede prije odlaska na hitnu, u nadi da će stvar proći sama od sebe. 

Postoji i najsigurnija poza 

Naučnici objašnjavaju kako je razlog za to što žena cijelom svojom težinom kontroliše penis te ne može zaustaviti pokret ako dođe do ulaska penisa u vaginu pod krivim kutem. Ona zbog toga gotovo uopće ne osjeća bol, što se ne može reći i za njegov ud. Kao najsigurnija poza navodi se ona misionarska u kojoj je muškarac gore, jer tada u potpunosti kontroliše ugao penetracije. 

Ipak i kod nje treba voditi računa o nečemu - a to je da muškarac pod pogrešnim uglom ne udara u grlić maternice žene što može izazvati krvarenje i bol. Takve su povrede ipak rjeđe, jer im prethodi neugoda i bol na koju će žene upozoriti na vrijeme