BIH

VIDEO| Od danas strožije kazne za saobraćajne prekršaje: Građani o zakonu koji spašava živote

Novi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima stupa na snagu

Mi. K./Al. T.

15.2.2017

Novi Zakon o izmjenama o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosne i Hercegovine, kojim se uvode mnogo strožije kazne za prekršaje u saobraćaju stupa danas na snagu. Ovaj zakon, s obzirom na njegovu važnost, već se dugo najavljuje, a većina ga podržava jer se očekuje da će on uvesti "reda" na saobraćajnice.

Novim zakonom su kazne za skoro sve prekršaje su uvećan, a u pojedinim slučajevima, za prekršaje je propisana kazna od 1.000 KM do 5.000 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Novim izmjenama predviđaju se i veće kazne za korištenje mobilnih telefona, kao i za nekorištenje sigurnosnog pojasa. Kazne za ove prekršaje iznosit će od 100 do 300 KM.

Novčane kazne

Pooštrena je kaznena politika i s aspekta brzine kretanja. Za prekoračenje od 20 do 30 km/h kazna će iznositi od 100 do 300 KM, dok će za prekoračenje od 30 km/h kazna iznositi od 400 do 1.000 KM.

Iste su novčane kazne za odbijanje alkotesta i za utvrđeni stepen alkoholiziranosti iznad 1,5 grama alkohola u krvi.

S obzirom da novim zakonom obuhvaćen veći broj izmjena i da će kazne biti izuzetno veće, ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko za Avaz.ba dao je svoje viđenje oko ovog zakona. 

- Nakon razgovora sa ljudima koji su zaista stručnjaci u ovoj oblasti, uvidjeli smo da imamo problem. Ovim novim Zakonom ne kažnjavaju se građani, već spašavaju životi - kazao je Jusko.

On je dodao da je u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini 3.600 poginulih osoba na cestama.

- To je ogroman broj za zemlju koja ima oko tri i pol miliona stanovnika, a da ne govorimo o posljednjim događajima kada je desetine mladih ljudi izgubilo svoje živote - istakao je Jusko.

Na pitanje da li će novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja doprinijeti smanjenju kršenja saobraćajnih propisa Jusko je kazao da hoće, ako se sa tim paralelno uskladi i sistem naplate.

Nesavjesni vozači

Ekipa portala Avaz.ba prošetala je glavnim gradom Bosne i Hercegovine i pitala građane šta misle o novom zakonu.

Sarajlije uglavnom podržavaju novi zakon, no mnogi od njih smatraju da ova pooštrena kaznena politika neće mnogo uticati na nesavjesne vozače.

Prema riječima naših sugrađana oni koji imaju novca platit će kaznu, koliko god da košta ili će potplatiti policiju te će ovaj zakon obrušiti se samo na one građane slabije platežne moći.