VIJESTI

Apsurdi bh. obrazovanja: Nisu dobili posao, jer škola ne traži profesora sporta, već tjelesnog odgoja?!

Dobili odbijenicu zbog "nevažeće diplome"

D. KOVAČ

17.2.2017

Skoro svakodnevno se susrećemo s apsurdnim i bizarnim situacijama s područja cijele Bosne i Hercegovine. Na vijesti o problemima u školstvu i generalno obrazovanju itekako smo poodavno navikli. Fenomen "dvije škole pod jednim krovom", nepriznavanje bosanskog jezika u nekim osnovnim školama na teritoriji manjeg bh. entiteta, samo su neki od brojnih problema s kojima se suočavaju školarci, ali i nastavno osoblje.

Najnoviji primjer segregacije u obrazovanju dolazi nam iz Srednjobosanskog kantona (SBK).

unnamed-8

Odluka o prijemu kandidata

Naime, našem portalu požalio se čitalac, koji je ujedno i profesor sporta i zdravlja u jednoj osnovnoj školi u Gornjem Vakufu. On je, kaže, u septembru prošle godine bio jedan od pet kandidata koji su aplicirali na konkurs u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu. Troje je dobilo odbijenicu, uz krajnje apsurdno obrazloženje da im nije validna diploma sa mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić".

- Nas troje diplomirali smo nastavnički smjer na "Džemalu Bijediću". Tamo smo, dakle, stekli zvanje profesora sporta. Međutim, u odbijenici je navedeno da škola ne traži profesora sporta, već tjelesnog odgoja ili fizičke kulture - ističe naš sagovornik koji je želio ostati anoniman.

Samim tim, ističe, ispostavlja se da na području SBK škole imaju dijametralno suprotne kriterije kada su u pitanju diplome sa pojedinih bh. univerziteta.

unnamed

Odluka po žalbi: Srednja strukovna škola Jajce prijave nije ni uzela u razmatranje

S obzirom na to da su on i njegov kolega, koji je također dobio odbijenicu, već bili zaposleni kao nastavnici sporta u osnovnoj školi u Gornjem, odnosno Donjem Vakufu, na konkursu su aplicirali za nadopunu norme.

unnamed-11

Odluka po žalbi drugog kandidata

- Prema kolektivnom ugovoru i tim nekim regulativama, mi smo imali prednost u odnosu na druga dva kandidata koji nisu bili u stalnom radnom odnosu. Jedino smo ja i ovaj kolega imali pravo na tu nadopunu norme, jer ostali kandidati nisu nigdje radili. U biti, nije se morao provoditi ni intervju, već smo samo trebali biti bodovani moj kolega i ja. Nama troma došla je odbijenica, čak štaviše uopće nismo ni bodovani, jer nam nije priznata diploma. Nisu nas uopće ni uzeli u razmatranje - rekao nam je sagovornik.

Treba istaći činjenicu da je Srednja strukovna škola u Jajcu "zatvorila oči" pred dopisom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, koje je utvrdilo da su diplome u potpunosti validne. Također, u obzir nije uzela ni stav prodekana za nastavu na mostarskom univerzitetu "Džemal Bijedić" Ekrema Čolakhodžića, koji je istakao da su njihove diplome važeće kako u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, tako i u nekim zemljama Evrope.

unnamed-2

Mišljenje o diplomi Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK

Naš sagovornik navodi da je do sada u proteklih desetak godina radio u četiri različite škole na području SBK, i da nigdje nije imao ovakvih problema.

primljeni-kandidat

Sanjin Serdar jedini je uzet u razmatranje

Na kraju zaposlenje je dobio Sanjin Serdar, dok je peti kandidat odustao jer nije došao na intervju za posao.