BIH

Kako je propalo Valentinovo u Sarajevu (VIDEO)

Praznik ljubavi

Autor:M. KUNARAC

14.2.2017

Parovi širom svijeta danas obilježavaju praznik ljubavi, Valentinovo, te posebno posvećuju vrijeme jedno drugom i uživaju u najljepšim osjećanjima. 

Povodom Dana zaljubljenih i ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine danas su bile ispunjene crvenim balonima u obliku srca, plišanim medama na kojima su napisane emotivne poruke, malim cvijetnim aranžmanima...

Sarajevo je danas odisalo crvenom bojom ljubavi, a zaljubljeni parovi šetali su nasmijani držeći se za ruke i uživajući u februarskom suncu. 

Na ulicama su se mogli sresti parovi različitih dobnih grupa, što je pokazatelj da ljubav zaista ne poznaje godine i da se voli isto i u dvadesetim i sedamdesetim godinama. 

Iako decenijama mnogi nisu obilježavali, danas je Valentinovo postalo komercijalni praznik koji donosi veliki profit skoro svim zemljama u svijetu. Naravno, naglasak je na ljubavi, iskrenim osjećajima i zahvalnosti.

No, prema riječima prodavača, romantična tradicija ove godine nije im donijela veliku zaradu. Neki su čak i prilično nervozno odbili da odgovore na pitanja uz opasku da u Sarajevu nema zaljubljenih.

- Prolaze parovi, uglavnom ili zastanu ili okrenu glavu ili kažu da će se vratiti. Više žene kupuju jedna drugoj, nego muškarci svojim ljepšim polovinama - kazao je jedan od prodavača u Titovoj ulici te dodao da je prodaja bolja bila prethodnih godina.

Razlog slabijem interesovanju naših sugrađana za romantične poklone najvjerovatnije je u sve težoj finansijskoj situaciji u BiH, tvrde prodavači.

Uprkos tome brojni ugostiteljski objekti večeras su prilagodili svoje ponude parovima te je organizovan i niz zabavnih sadržaja. Na repertoarima radijskih stanica su romantične pjesme, a i kina su prilagodila filmove ovom danu.

Kako je Dan zaljubljenih izgledao na sarajevskim ulicama pogledajte u video prilogu:

(Video: N. Kreštalica)