Teška alergijska reakcija

Djevojka gotovo oslijepila zbog kozmetike: Vrištala sam od bolova

Objavljeno: 14. 02. 2017 - 17:04 Zanimljivosti A A A Times Arial
Djevojka gotovo oslijepila zbog kozmetike: Vrištala sam od bolova
(Foto: Facebook)

Tinejdžerka iz Victorije doživjela je tešku alergijsku reakciju na šminku zbog čega samo pukom srećom nije izgubila vid. Djevojka je svoje iskustvo i fotografije podijelila na Facebooku uz molbu da se uvijek naprave testovi prije nanošenja kozmetike.

16-godišnja Tylah Durie imala je teške hemijske opekotine i jake otekline oko očiju nakon što je našminkala obrve i trepavice šminkom proizvođača 1000 Hour, pišu britanski mediji.

Samo nekoliko minuta nakon što je nanijela boju, učenica obrtničke škole kozmetičkog smjera, osjetila je svrab. Lice joj je ubrzo nateklo, a iz očiju su joj tekle suze i gnoj. Koža oko obrva se zacrvenila, a trepavice su joj počele ispadati.

oteklo-2

"Probudila sam se gotovo slijepa, oči su mi natekle poput balona, plakala sam i vrištala od bolova. Imala sam osjećaj da mi je neko bacio pijesak u oči i da ga ne mogu izvaditi. Boljelo me kao da mi je neko prolazio žiletima. Oči su mi bile gotovo posve zatvorene od otoka, vidjela sam skroz malo i neprestano mi je curio gnoj’, opisala je Tylah.

Roditelji su je odmah odveli u bolnicu gdje su joj dijagnosticirali alergijsku reakciju na PPD (p-fenilendiamin), organski pripravak koji se može naći u gotovo svim trajnim bojama za kosu, te cijelom nizu drugih kozmetičkih proizvoda.

oteklo-3

No, Tylah prije upotrebe nije obavila test na koži zbog čega je podijelila fotografije na Facebooku, a doktori su joj rekli da je sretna što nije oslijepila.

Jodie Phillips, glasnogovornica proizvođača 1,000 Hour, rekla je da na uputama jasno piše da se mora obaviti test prije upotrebe i pričekati 48 sati.Autor: (Al. Ti.)
Preporučujemo vam