LIFESTYLE

Djevojka gotovo oslijepila zbog kozmetike: Vrištala sam od bolova

Teška alergijska reakcija

(Al. Ti.)

14.2.2017

Tinejdžerka iz Victorije doživjela je tešku alergijsku reakciju na šminku zbog čega samo pukom srećom nije izgubila vid. Djevojka je svoje iskustvo i fotografije podijelila na Facebooku uz molbu da se uvijek naprave testovi prije nanošenja kozmetike.

16-godišnja Tylah Durie imala je teške hemijske opekotine i jake otekline oko očiju nakon što je našminkala obrve i trepavice šminkom proizvođača 1000 Hour, pišu britanski mediji.

Samo nekoliko minuta nakon što je nanijela boju, učenica obrtničke škole kozmetičkog smjera, osjetila je svrab. Lice joj je ubrzo nateklo, a iz očiju su joj tekle suze i gnoj. Koža oko obrva se zacrvenila, a trepavice su joj počele ispadati.

oteklo-2

"Probudila sam se gotovo slijepa, oči su mi natekle poput balona, plakala sam i vrištala od bolova. Imala sam osjećaj da mi je neko bacio pijesak u oči i da ga ne mogu izvaditi. Boljelo me kao da mi je neko prolazio žiletima. Oči su mi bile gotovo posve zatvorene od otoka, vidjela sam skroz malo i neprestano mi je curio gnoj’, opisala je Tylah.

Roditelji su je odmah odveli u bolnicu gdje su joj dijagnosticirali alergijsku reakciju na PPD (p-fenilendiamin), organski pripravak koji se može naći u gotovo svim trajnim bojama za kosu, te cijelom nizu drugih kozmetičkih proizvoda.

oteklo-3

No, Tylah prije upotrebe nije obavila test na koži zbog čega je podijelila fotografije na Facebooku, a doktori su joj rekli da je sretna što nije oslijepila.

Jodie Phillips, glasnogovornica proizvođača 1,000 Hour, rekla je da na uputama jasno piše da se mora obaviti test prije upotrebe i pričekati 48 sati.