VIJESTI

Govedarica: Više štete nego koristi od povlačenja iz bh. institucija

Predsjednik SDS-a

Fena

14.2.2017

Republika Srpska bi imala mnogo više štete nego koristi kada bi srpski predstavnici napustili institucije Bosne i Hercegovine, u slučaju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, ocijenio je danas predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Ističe da nije razumno napuštati institucije BiH, jer su to i srpske institucije podjednako koliko bošnjačke i hrvatske te da nije dobro izazivati dodatnu krizu u BiH.

Govedarica je u izjavi medijima kazao da je glavno pitanje „kako zaustaviti Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića u svemu onome što oni pokušavaju da urade u vezi s revizijom tužbe BiH protiv Srbije“.

-To je u ovom momentu centralno pitanje kojim želimo da se bavimo i da preduprijedimo sve moguće probleme da bismo to pitanje riješili prije 26. februara – smatra lider SDS-a.

Iznio je i tvrdnju da Predsjedništvo BiH ne želi, odnosno nema volju da makar pokuša da riješi pitanje revizije tužbe BiH protiv Srbije.

-Da sam na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, sazvao bih vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH, utvrdio dnevni red i u tom momentu bih vidio da li postoji saglasnost da pokušamo da riješimo problem - rekao je Govedarica.

Istakao je da je o ovom pitanju gotovo "zakovana situacija", što znači da najveća kriza od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas "kuca na vrata" u BiH.

-Ne treba odustajati i treba pokušati da se sve ovo preduprijedi – zaključio je Govedarica.