HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Presušilo Ramsko jezero! Izronili jezivi ostaci kuća, grobovi i džamija (FOTO+VIDEO)

Tragovi nekadašnjih naselja

Redakcija

14.2.2017

Zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije, Ramsko jezero je na najnižoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Dolina potopljene Gornje Rame izgleda beživotno, i podsjeća na  pustinjske predjele, ističe portal Rama Prozor, koji je dokumentirao nestvarne prizore koje je otkrilo isušivanje.

U  Lukama prvi put ugledate tragove nekadašnje stare kaldrme, puta, koji vas vodi u smjeru idućega mjesta – u punoj akumulaciji to je otok Škarine. Uz tu kaldrmu mogu se vidjeti ostaci nekadašnjih voćnjaka, groblja, ljudskih ostataka i domova.

494

Kada dođete na Škarine pogled vam puca na udolinu prepunu tragova nekadašnjih naselja.

Po ostacima glavne seoske kaldrme ulazite u ostatke naselja, a svuda su vidljivi tragovi uskih priključnih kaldrma, koje su nekada vodile do domova. Vide su tragovi ostataka grnčarije, opeke, čavala, bravaluka, i možda ono najjezivije ostataka ljudske obuće i posuđa.

Kaldrma dalje vodi prema ostacima  prostranog groblja (mezarja), koje se nalazi na dnu naselja. Grobovi okružuju ostatke porušene džamije, od koje je još uvijek najistaknutiji njen minaret, piše Rama Prozor.

Video: Damir Mišura