VIJESTI

Granična policija BiH: Broj osoba koje su 2016. ilegalno prešle granicu povećan za 21 posto

Godišnja press-konferencija

Fena

14.2.2017

Najveće količine marihuane u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz Crne Gore. Prema godišnjem izvještaju Granične policije BiH (GPBiH) trebinjska organizacija u prošloj godini zaplijenila je 400 kilograma od 420 koliko je pronađeno na prijelazima u BiH.

Te rezultate prezentirao je danas na konferenciji za medije načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije Semir Pašanbegović. Istakao je da je GPBiH najveći uspjeh postigao u sprečavanju prometa opojnih droga.

U vezi s krijumčarenjem robe naveo je da je zbog nedopuštenog prometa razne robe i izbjegavanja carinskog nadzora tužilaštvima podnesen 51 službeni izvještaj, deset više nego u 2015. godini. Za ta krivična djela prijavljeno je 77 osoba.

Najviše prijava je podneseno protiv osoba koje su pokušale uvesti cigarete bez markica i duhan.

- Vrijednost oduzete robe u 2016. iznosi 1.178.947 KM. Dio robe je predat carinskim i inspekcijskim službama, a dio je u sjedištu Granične policije - rekao je Pašanbegović.

Kada je riječ o krijumčarenju ljudi zabilježeno je devet slučajeva te jedno organizovanje grupe za to krivično djelo.

Direktor GPBiH Zoran Galić kazao je da je u protekloj godini ta policija ostvarila najbolje rezultate u 16 godina postojanja. Između ostalog, zaplijenila je tonu droge.

Pomoćnik direktora za organizaciju i operaciju GPBiH Slobodan Krstić naveo je da je evidentirano 46.285.000 prolazaka državne granice, od toga najveći dio na granici s Republikom Hrvatskom. Najveći broj prelazaka, oko 63 posto, odnosi se na strane državljane.

- Od svih prelazaka najveći dio su "uredni" putnici. U protekloj godini zabranu ulaska su dobila 2.243 strana državljana - rekao je Krstić.

U prošloj godini je zabilježeno 3.285 osoba koje su pokušale preći bh. granicu, a koja su registovana u bazama potraga po različitim mjerama.

- Ilegalni prelasci državne granice povećani su za 21 posto, 218 osoba je zatečeno u ilegalnom prelasku granice, naših državljana i drugih - kazao je Krstić.

Granična policija BiH prva je multietnička policijska agencija na državnom nivou. Upravna je organizacija u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, s operativnom samostalnošću, osnovana radi obavljanja policijskih poslova u vezi s nadzorom i kontrolom prelaska granice BiH i drugih poslova propisanih zakonom.